Federația Rusă acuză Statele Unite ale Americii de ingerințe în procesul electoral din Republica Moldova. Printr-o notă oficială, Ministerului Rus de Externe îl acuză pe ambasadorul american în R. Moldova, Dereck J. Hogan, de faptul că a „sprijinit unii politicieni în defavoarea altora” și că „a făcut recomandări privind desfășurarea alegerilor parlamentare”. Rușii au făcut până și o comparație dintre R. Moldova și Venezuela, Siria sau Ucraina. „Nu ne-am dori ca Moldova să devină un alt teren pentru experimente iresponsabile similare celor care au distrus Irakul și Libia și au aruncat Siria și Ucraina în abisul conflictelor sângeroase”, se arată în documentul de la Ministerul Rus de Externe.
Nota MID-ului rusesc începe cu o acuzație la adresa SUA. „Amestecul în treburile interne ale statelor străine demult a devenit stilul politicii externe a Washingtonului”, scriu rușii.
Poziția Ministerului Rus de Externe
„În prezent, această trăsătură iese în evidență în special în cazul Venezuelei, unde SUA încearcă să orchestreze o lovitură de stat. Din aceeași operă face parte și ocuparea unui teritoriu al Sirirei după tentativele eșuate de a înlătura puterea de la Damasc. În rând cu toate acestea stă și controlul regimului naționalist de la Kiev, care a venit la putere cu ajutorul american. O soartă similară pare să fie pregătită pentru Moldova”, se arată în comunicat oficial al Ministerului Rus de Externe.
Autoritățile de la Kremlin îl acuză pe ambasadorul american la Chișinău, Dereck J. Hogan că „sprijină public unii politicieni împotriva altora și face recomandări privind desfășurarea alegerilor parlamentare”.
„În cazul în care câștigătorul nu este potrivit pentru Washington, moldovenii sunt amenințați cu ruperea legăturilor cu Occidentul și chiar cu repetarea Maidanului ucrainean. Manierele non-diplomatice ale ambasadorului american reflectă în mod clar obiceiurile SUA de a nu se împiedica de suveranitatea altui stat și își impun voința combinând amenințările cu promisiunile. Nu ne-am dori ca Moldova să devină un alt teren pentru experimente iresponsabile similare celor care au distrus Irakul și Libia și au aruncat Siria și Ucraina în abisul conflictelor sângeroase. Suntem convinși că poporul din Moldova va putea să-și determine în mod independent preferințele pentru zilele de după 24 februarie”, scriu autoritățile ruse.
Ce a provocat reacția rușilor
Pe 5 februarie, ambasadorul american la Chișinău a ținut un discurs în fața studenților de la Facultatea de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative (FRIȘPA) de la Universitatea de Stat din Moldova (USM).
În discursul său, Hogan, a declarat că pe moldoveni îi așteaptă „un test crucial”, pe 24 februarie. „Cetățenii Moldovei vor vota în cadrul alegerilor parlamentare; un moment critic în dezvoltarea democratică a țării. În timpul întâlnirilor avute cu liderii dvs. din întreaga țară, am precizat foarte clar că Statele Unite fac apel la autoritățile moldovenești de toate nivelurile să asigure un proces electoral liber, corect și transparent; în care toți candidații pot participa în condiții egale, fără teama de a fi hărțuiți sau intimidați; și, mai presus de toate, să asigure respectarea voinței poporului în urma scrutinului”, le-a spus Hogan studenților.
După ce a îndemnat tinerii să iasă la vot și să sprijine democrația, Hogan a mai spus că „SUA crede că stabilirea unor relații mai strânse cu Statele Unite și Europa va consolida perspectivele pentru un viitor mai luminos și prosper” în R. Moldova.
AGORA a solicitat un comentariu al Ambasadei SUA la Chișinău cu privire la nota MID-ului rusesc. Misiunea diplomatică americană a refuzat să comenteze documentul emis de Ministerul Rus de Externe.
Vezi și aceste știri

Autoritățile locale vor putea crea asociații de dezvoltare intercomunitară în vederea realizării unor proiecte. Legea, aprobată de deputați

La 24 februarie, UE urmează să anunțe al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, declară von der Leyen
