În cadrul experimentului am vizitat patru farmacii diferite, iar discuțiile au fost înregistrate cu camera ascunsă.  În concluzie, trei din patru farmaciști ne-au spus că preparatul a fost retras de pe piață, iar alternative asemănătoare pot fi oferite doar cu prescripție medicală.

La o singură farmacie ni s-a propus drept alternativă preparatul Sires. Deși nu a fost retras de pe piață, acesta conține, la fel ca și Eurespal, clorhidrat de fenspiridă.

Solicitată de Agora, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a declarat că în contextul în care în țările UE sunt înregistrate și alte medicamente ce conțin substanța activă fenspirida, Autoritatea Competentă din Franța a declanșat o procedură de urgență la nivelul Uniunii Europene, care este pe agenda de lucru a Comitetului de evaluare a riscului în materie de farmacovigilență al Agentiei Europene a Medicamentului în săptămâna 11-14 februarie. 

Decizia Agenției Medicamentului de a retrage de pe piața farmaceutică din Moldova loturile EURESPAL 2 mg/ml sirop și EURESPAL 80 mg comprimate cu eliberare prelungită  se bazează pe rezultatele obținute din noi studii preclinice (pe animale) privind siguranța. Acestea au constatat că există riscul apariției tulburărilor de ritm cardiac.

EURESPAL este un medicament eliberat pe bază de prescripție medicală, ce conține fenspirida și este utilizat pentru tratamentul simptomelor funcţionale (tuse şi expectoraţie) apărute în cursul bronhopneumopatiilor. EURESPAL este înregistrat din anul 1973 și este comercializat în 32 de țări. În această perioadă au fost înregistrate cinci cazuri de tulburări a ritmului cardiac, provocate de medicamente ce conțin substanța activă fenspirida.