În declarația sa de ieri de la TV, Lebedinschi a confirmat că a obținut cetățenia în anul 2002.

„Eram tânăr specialist și, ca mulți alți tineri, nu vedeam continuarea activității mele în Republica Moldova. În 1999 sau în 2000 am depus actele și în 2002 am obținut-o. M-am implicat activ în Republica Moldova să fac carieră, de cetățenia românească eu nu mă folosesc. Am încercat să văd care e procedura (n.r. – de renunțare la cetățenie), e una destul complicată, trebuie să mă aflu mai mult timp pe teritoriul României pentru a acumula un set de acte. Acum chiar nu-mi permite timpul. Am depus cererea de refuzare, dar mi-a venit că trebuie să prezint un șir de acte drept anexă. Pentru a obține aceste acte, trebuie să mă deplasez pe teritoriul României, să achit mai multe taxe”, a explicat Lebedinschi în platoul TV8.

Totuși, un act obținut de deschide.md de la ANC arată contrariul. Potrivit autorității române, nici el, dar nici Anatolie Labuneț, Alla Dolință, Corneliu Furculiță, Radu Mudreac și Ghenadi Mitriuc nu au depus dosarele de renunțare la cetățenie.

Sorin Bucătaru by on Scribd

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe din România, pentru înregistrarea cererii de renunţare la cetăţenia română se percepe un tarif consular de 605 euro sau echivalentul în moneda locală, dar și un set de acte, printre care caziderul judiciar, adeverințe privind debitele către statul român și dovada de deținere a cetățeniei altui stat.

Amintim că în decembrie 2014 Igor Dodon declara pentru portalul Moldova Curată că deputații socialiști se vor dezice de cetățenia dublă și că procedura de renunțare la una dintre ele deja fusese demarată.