De asemenea, președintele le-a spus jurnaliștilor ruși că, cel mai probabil, Executivul nu va avea cvorum pentru a lua o asemenea decizia. A mai menționat că bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, care este și membru al Cabinetului de miniștri, nu va susține această inițiativă.

Ieri, Ministerul de Externe de la Chișinău, printr-un demers adresat Guvernului, a cerut rechemarea din funcție a ambasadorului moldovean din Rusia, Andrei Neguța. Motivul nu a fost anunțat. Totul se întâmplă însă după ce o delegație de la Chișinău care a mers la Moscova să vadă care este starea celor doi piloți eliberați din Afganistan nu a primit acces la ei. Cei de la Externe l-au convocat, tot ieri, pe ambasadorul Rusiei în Moldova, înmânându-i o notă de protest pe acest caz.


În urma acestei acțiuni, Președinția a venit cu un comunicat în care a menționat că, în loc de notă de protest, autoritățile noastre ar trebui să mulțumească Rusiei.

De partea cealaltă, președintele Parlamentului, Andrian Candu, i-a cerut președintelui să-i elibereze pe cei doi piloți moldoveni și „să oprească această batjocură”. Iar premierul Pavel Filip a declarat că „e dincolo de limitele moralității să încerci să-ți faci capital politic” într-o asemenea situație.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!