Update 14:45 Alina Russu a comentat subiectul și a spus că CEC nu poate da curs solicitării celor de la ACUM. 

Știrea inițială: „CEC trimite semnale prin care spune că nu va permite concetățenilor noștri din străinătate să voteze dacă nu au pașapoarte valide. Aceasta este o încălcare a Constituției. Art. 38 spune că toți cetățenii RM au dreptul la vot. În toți acești ani, CEC a emis hotărâri prin care se confirma dreptul cetățenilor să voteze indiferent de care este starea pașaportului. În acest an, CEC își permite să interpreteze altfel legea. În noiembrie 2014, CSJ a dat o hotărâre finală la acest subiect, în care explică că în lege se vorbește de pașaport, nu de pașaport valabil sau expirat. CEC vrea să interzică votul a sute de mii de cetățeni ai RM. Cel puțin 15% din alegătorii RM nu vor putea vota, dacă CEC nu va emite o hotărâre așa cum a făcut de fiecare dată. Ce alegeri libere sunt astea, dacă 15% din cetățenii RM nu pot să meargă la vot? Asta e o farsă. Cerem CEC să emită de urgență această decizie, ca de fiecare dată, în care se explică încă o dată dreptul cetățenilor noștri să voteze indiferent de starea pașaportului”, a declarat copreședintele blocului ACUM, Maia Sandu.

Deși Maia Sandu și-a dorit să intre în sediul CEC, astfel încât să-i transmită mesajul personal președintei Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, accesul i-a fost restricționat. Cei de la pază, care au blocat ușa de la intrare, au spus că Alina Russu nu a venit la muncă. 

Comisia Electorală Centrală nu a venit, deocamdată, cu o reacție.

Amintim că Maia Sandu candidează în circumscripția nr. 50, la vest de Republica Moldova. Acolo au mai fost înregistrați Olga Coptu (PDM), Valentina Geamănă (c. independent), Gheorghe Bobeică (c. independent), Tatiana Platon (PP Șor), Vadim Rotari (PSRM), Leonard Macari (c. independent), Gheorghe Furdui (PNL), Oleg Brega (c. independent), Leonid Falcaș (c. independent), Natalia iațco (PP Verde Ecologist), Stela Stîngaci (c. independent), Vasile Calmațui (PL).

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!