Afișul electoral a fost observat și fotografiat joi, 14 februarie, de echipa AGORA care a vizitat localitatea.


Ce spune legea

Litera e) din punctul 14 din Regulamentul privind modalitatea plasării publicității electorale și de promovare politică pe panourile publicitare, aprobat de Comisia Electorală Centrală (CEC), interzice amplasarea afişelor electorale pe garduri, îngrădiri, stîlpi şi pe alte tipuri de construcţii, precum şi pe dispozitive, utilaje, indiferent de forma de proprietate, situate pe domeniul public.

În același timp, pct. 4 al aceluiași Regulament stipulează că autoritățile locale sunt obligate, în termen de 3 zile de la data începerii perioadei electorale, să stabilească şi să garanteze un minim de locuri speciale de afişaj electoral. „Decizia respectivă va fi afișată imediat la sediul acestor autorități și adusă la cunoștința subiecților interesați prin intermediul mijloacelor de informare în masă, al altor mijloace de comunicare disponibile”, se arată în Regulament.

Chiar și așa, șeful azilului de la Micleușeni nu pare să fi fost informat despre o eventuală decizie în acest sens a Primăriei.

„Nu știu ce să vă spun”

Directorul instituției, Leonid Ciuș, spune că nu cunoaște detalii despre afișul electoral plasat pe poarta azilului. „Nu l-am amplasat noi. L-au amplasat oameni pe care nu i-am văzut, cei care se ocupă cu agitația electorală”, ne-a spus el.

De altfel, nu am reușit să obținem astăzi o reacție de la Primăria comunei, întrucât nu ni s-a răspuns la telefon.

Ce spun democrații

Potrivit deputatului PDM, Sergiu Sîrbu, trebuie verificat dacă amplasarea afișelor electorale este permisă în acel loc de către Primăria localității. Dacă acest lucru este permis, atunci nu este o încălcare, susține democratul, iar dacă nu - făptașii riscă o pedeapsă contravențională.


Instituție finanțată din bani publici

Centrului de Reabilitare și Plasament din satul Micleușeni este finanțat din bugetul Cosiliului Raional Strășeni și este una dintre puținele instituții de acest fel din Republica Moldova. Centrul a fost deschis în anul 2005 și are o capacitate de 25 de locuri de cazare.

Comuna Micleușeni se află pe teritoriul circumcripției nr. 17, acolo unde, pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, candidează liderul partidului de guvernământ, Vlad Plahotniuc.

Citește și: Funcționari ai Consiliului Raional Strășeni, implicați în campania electorală a democraților. Explicațiile celor vizați (FOTO)