Victor Spînu povestește că a fost greu să ia legătura cu cineva de la Facebook. După nenumărate încercări au reușit să ia legătura cu directorul secției de politici publice pentru alegeri în Europa, Orientul Mijlociu și Africa, Anika Geisel.

„Procesul a fost destul de anevoios, dat fiind faptul că nu există un ghid la această temă. Am încercat de mai multe ori să dăm de cineva din administrația Facebook care ar fi responsabil de această arie, însă nu am reușit. Acum câteva săptămâni, cineva m-a contactat și mi-a spus că ar putea să mă pună în contact cu o persoană de la Facebook care ar putea să ne ajute, ei făcuseră cunoștință la o conferință. Am contactat persoana în cauză, care m-a redirecționat la Anika Geisel, care e Public Policy Lead for Elections in Europe, Middle East and Africa”, povestește Victor Spînu. 

Odată legătura stabilită, au descris situația din Republica Moldova. Reprezentanta Facebook a ținut să le spună că ei urmăresc situația din țara noastră, mai ales în perioada dinaintea alegerilor parlamentare.

„Noi am explicat contextul, am arătat cu ce ne ocupăm și le-am trimis baza noastră de date pentru a verifica veridicitatea celor spuse de noi. Ei ne-au anunțat că, de fapt, urmăresc oricum ce se întâmplă în Moldova și au format chiar și o echipă care ar monitoriza alegerile de la noi. Le-am oferit toate datele adunate cu ajutorul platformei TROLLESS, inclusiv dovezile reale cum că unele profile folosesc identități false, dar și despre cele reale care răspândesc falsuri și propagandă.  Am mai avut apoi o discuție în care ne-au explicat după ce criterii au decis eliminarea unor conturi și au confirmat că multe dintre ele se regăseau și în baza noastră de date”, a declarat cofondatorul TROLLESS pentru AGORA.

Întrebat dacă este realizabilă intenția Guvernului de la Chișinău de a lua legătura cu Facebook pentru a cere mai multe informații despre conturile eliminate, Victor Spînu ne-a spus că nu știe care este procesul colaborării Facebook cu autoritățile.

„Referitor la guvern, chiar nu știu cum o să decurgă discuția lor cu Facebook. Mie mi s-a părut că ei sunt destul de deschiși cu noi și chiar au interesul să ne ajute. Nu știu care e procedura în cazul colaborării cu autoritățile”, a spus acesta.

AGORA amintește că Facebook a șters 168 de conturi și 28 de pagini care răspândeau diverse tipuri de informații false și făceau propagandă în Republica Moldova. Un anunț în acest sens a fost făcut de administratorii aplicației TROLLESS.

TROLLESS este o aplicație online care permite identificarea și izolarea surselor care au ca scop manipularea și dezinformarea în masă prin intermediul social media.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!