Citește și: În fișa de post - secretari de stat, în timpul liber - mesageri de partid. Mai mulți funcționari publici, implicați activ în campania de promovare a PDM

Îmbrăcat într-o vestă cu simbolurile PDM și ținând în mână materiale informative de campanie, Nicolae Sîrbu apare în câteva fotografii realizate în comuna Rădeni, Strășeni, și publicate la data de 7 februarie curent pe rețelele sociale. Acesta apare alături de mai multe persoane îmbrăcate în haine cu marcaje de partid.


Nicolae Sîrbu (în centrul imagini) și specialistul din cadrul Direcției pe care o conduce, Irina Calmîș (prima din dreapta)


Nicolae Sîrbu (al doilea din stânga)

Contactată telefonic de AGORA, Irina Calmîș spune că nu-și amintește ce a făcut pe 7 februarie, însă a recunoscut că a fost implicată și ieri, 14 februarie, în acțiuni de campanie. Cu referire la ziua de ieri, funcționara spune că a avut concediu medical pentru îngrijirea copilului, dar că a reușit să se implice și în campanie.

Șeful Direcției Economie, construcții și politici investiționale, Nicolae Sîrbu, nu a răspuns la apelurile noastre pe telefonul său de serviciu.

Campanie din concediu?

În imaginile de pe Facebook mai apare și Andrian Bobeica, specialist în cadrul aceleiași Direcții, care face campanie electorală pentru Pavel Filip, candidatul democraților în circumscripția Strășeni.Am telefonat la Consiliul Raional Strășeni și l-am găsit pe Andrian Bobeica la locul de muncă, de unde ne-a spus că se află în concediu.

Pentru moment mă aflu în concediu de două săptămâni. Ceea ce ați văzut, sigur, este adevărat. Eu susțin candidatura domnului Filip. [...] Eu am tot dreptul să susțin orice candidat și partid”, ne-a spus acesta.

Pentru PDM face campanie și directorul S. A. „Drumuri-Străşeni”, Vladimir Croitor (cel care face poza de mai jos), dar și Ion Malic, șeful Serviciului juridic al CRS (cel din spatele lui Croitor). Ambii apar într-un selfie, îmbrăcați în vesta albastră a PDM.


Contactat de AGORA, șeful S. A. „Drumuri-Străşeni” ne-a spus că face campanie electorală în timpul concediului. „Sunt în concediu de la începutul lunii februarie. De concediu pot să mă folosesc cum doresc și unde doresc”, ne-a răspuns Vladimir Croitor. Nu am reușit să vorbim cu șeful Serviciului juridic al CRS.

Precizăm că, pe lângă situațiile comune de suspendare a raporturilor de muncă, precum sunt concediile, funcționarii publici își pot suspenda raporturile de serviciu în caz de înregistrare în calitate de concurent electoral sau în calitate de persoană de încredere a unui concurent electoral.

În cadrul celui de-al patrulea raport al misiunii de observare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, realizat pentru perioada 23 ianuarie-5 februarie, asociația Promo-LEX a făcut trimitere la 12 cazuri de implicare a funcționarilor publici/cu funcție de demnitate publică în activități de campanie.

Implicarea funcționarilor în campania electorală se întâmplă și la case mai mari. Anterior, redacția AGORA a scris despre faptul că mai mulți secretari de stat au fost văzuți la diverse întruniri organizate de către PD cu alegătorii.

Ceva mai devreme, și socialiștii au acuzat implicarea funcționarilor publici și folosirea resursei administrative în campania electorală pentru alegerile parlamentare.

Totodată, nici Președinția nu a scăpat de acuzațiile privind utilizarea resurselor administrative în campania electorală. Mai mult, Comisia Electorală Centrală (CEC) a atenționat Președinția asupra inadmisibilității implicării în campania electorală și a unui compartament lipsit de imparțialitate în campania electorală pentru alegerile parlamentare. În același timp, CEC a constatat utilizarea resurselor administrative ale Președinției în alegerile parlamentare.

Recent, blocul electoral „ACUM” a sesizat Comisia Electorală Centrală cu privire la implicarea secretarilor de stat din cadrul în campania electorală. A doua zi, PDM a negat că folosește resursele administrative în campania electorală.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!