Igor Ceaika, care este și fiul procurorului general al Federației Ruse, dar și co-președintele Asociației „Delovaia Rossia”, a spus jurnaliștilor ruși că a fost gata să organizeze o întâlnire a delegației noastre cu cei doi piloți și că ar fi transmis și contactele acestora. „Când oficialii moldoveni i-au contactat pe băieți, ei au rugat să nu fie deranjați, fiindcă vor să-și revină și, mai întâi, să-și vadă apropiații”, a declarat Ceaika.

Omul de afaceri a mai spus că se ocupă personal de această „misiune umanitară”, mai ales că unul dintre piloți ar deține cetățenia rusă. Potrivit lui Igor Ceaika, cei doi mai au nevoie de cel puțin două săptămâni de tratament până a putea fi externați și că aceștia ar urma să ajungă în Moldova după alegerile din 24 februarie.

Potrivit ultimelor informații publicate de Ministerul de Externe, delegația noastră nu are acces la piloți, deși a plecat la Moscova încă de luni, 11 februarie. „Când va fi disponibilă o informație, o s-o facem publică”, ne-a mai spus serviciul de presă de la Externe.

Amintim că autoritățile de la Chișinău i-au înmânat ambasadorului rus din Moldova o notă de protest, precizând că autoritățile Federației Ruse „continuă să tergiverseze accesul delegației moldovenești la cetățenii Republicii Moldova, refuză să comunice informația privind locul aflării lor și starea de sănătate”. În timpul discuțiilor, diplomatul rus le-a spus oficialilor de la Chișinău că cetățenii moldoveni s-ar afla în custodia unei organizații non-guvernamentale și că Guvernul Rusiei nu ar fi implicat în acest proces.

Anterior, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a venit două solicitari către șeful statului, Igor Dodon, cerând să-i elibereze pe cei doi piloți moldoveni și „să oprească această batjocură”. Iar premierul Pavel Filip a declarat că „e dincolo de limitele moralității să încerci să-ți faci capital politic” într-o asemenea situație.

De partea cealaltă, Igor Dodon a spus că îi va aduce personal pe cei doi acasă. Cât ține de nota de protest înmânată ambasadorului rus de la Chișinău, președintele a catalogat gestul drept „iresponsabil”, menționând că statul, din contra, „ar trebui să exprime recunoștință Rusiei”.

În data de 11 februarie, președintele Igor Dodon a organizat o conferință de presă în care a anunțat că, datorită intervenției Rusiei, piloții moldoveni au fost eliberați din captivitatea talibanilor. 

În noiembrie 2015, în Afganistan s-a prăbușit un elicopter moldovenesc. Unul dintre membrii echipajului, căpitanul, care era moldovean, a fost ucis, iar ceilalți doi piloți, la fel moldoveni, au fost luați prizonieri de talibani. Conform versiunii oficiale, elicopterul a fost doborât de un tir cu armament neidentificat, de către forțele talibane. La acel moment, la bordul navei se mai aflau 18 pasageri. Salvatorii au găsit elicopterul prăbușit, lângă care erau patru cadavre. Nu se cunosc amănunte despre soarta celorlalți supraviețuitori.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!