Bomba tarifelor ce poate exploda după alegerile parlamentare. Semnele unui astfel de scenariu sunt tot mai vizibile

Bomba tarifelor ce poate exploda după alegerile parlamentare. Semnele unui astfel de scenariu sunt tot mai vizibile
Foto: bugetul.ro

Imediat după alegerile parlamentare, Republica Moldova se poate confrunta cu o creștere semnificativă a tarifelor la gazele naturale, care va provoca și o scumpire și a altor servicii. De vină nu vor fi rezultatele scrutinului, ci politica tarifară din ultimii trei ani şi majorarea preţului de import, scrie Mold-Street.Semnele unui astfel de scenariu sunt tot mai vizibile. De exemplu, prețul mediu de import al gazelor naturale pe parcursul anului 2018 s-a majorat cu circa o treime - de la 215,7 dolari pentru o mie de metri cubi în primul trimestru al anului, la 283,2 dolari pentru o mie de metri cubi în ultimul trimestru.

O majorare cu circa 20% a tarifelor la gaze

În acelaşi timp, în calculul tarifului mediu pentru anul 2018 a fost inclus un preţ mediu de doar 178,5 dolari pentru o mie de metri cubi. Astfel, doar în ultimul trimestru al anului trecut, când importul este de circa 400 de milioane de metri cubi (40% din consumul mediu anual), preţul de import a fost cu o sută de dolari mai mare decât cel inclus în tarif.

Doar aici s-a format o deviere financiară de circa 700 de milioane de lei, iar dacă mai luăm în calcul şi devierile din trimestrele precedente, diferenţa este mult mai semnificativă şi poate fi recuperată doar din tarif. O estimare preliminară arată că ar putea fi necesară o ajustare cu 20% a tarifelor la gazele naturale.

Posibil că o parte din aceste devieri vor fi compensate din diferenţa dintre cursul mediu valutar inclus în tarif (17,68 lei pentru un dolar) şi cel real (circa 17 lei). Dar mai există şi problema recuperării devierilor financiare negative de circa trei miliarde de lei acumulate de Moldovagaz în anii 2014-2015, din cauza neajustării la timp a tarifelor. 

Moldovagaz, înglodată în datorii

Nu în zadar Ministerul Finanțelor consideră că, în pofida faptului că în anii 2016-2017 întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz a înregistrat profituri semnificative, există riscul considerabil „de neonorare/insuficiență a resurselor pentru onorarea obligațiilor asumate”. Potrivit Ministerului Finanțelor, la finele anului 2017 capitalul propriu al SA Moldovagaz a înregistrat o valoare negativă de 1,03 miliarde de lei, iar pierderea neacoperită a anilor precedenți constituia 4,58 miliarde de lei.

Un alt factor îl constituie creşterea salariilor, cu care se laudă actuală guvernare, dar şi necesitatea în investiţii în sector. E adevărat că există mai multe necunoscute. Mai ales în condiţiile în care atât ANRE, cât şi Moldovagaz dau dovadă de o lipsă totală de transparenţă, iar informaţia despre volumul şi preţul gazelor importate de la Gazprom nu mai este făcută publică deja de aproape doi ani, scrie Mold-Street.

Ajustarea tarifelor va avea loc în trimestrul doi

O eventuală majorare a tarifelor la gaze va duce la ajustări de tarife şi la alte utilităţi: de la energia electrică şi termică, la serviciile de alimentare cu apă. Un alt factor îl constituie şi preţul mediu care va fi plătit la achiziţia de curent electric începând cu 1 aprilie 2019 de la Centrala de la Cuciurgan şi din Ucraina, care ar putea să crească.

Majorarea preţului la gaze în regiune, cu siguranţă că a avut şi are un impact negativ asupra costului energiei. Alternative nu prea există. Mai ales că în prezent în România preţul energiei este cu 30-50% mai mare, iar costurile de import sunt mari.

Până şi Banca Naţională a Moldovei remarcă în ultimul raport asupra inflaţiei că există incertitudini „cu privire la momentul şi magnitudinea ajustarii tarifelor la serviciile reglementate”. „Prognoza pe termen mediu a inflaţiei are la baza unele ajustări importante de tarife la anumite servicii în a doua parte a anului 2019, ca urmare a preţurilor mai mari pentru resursele energetice, dar şi a unor devieri financiare în anumite sectoare ale economiei autohtone. Având în vedere că tarifele la unele servicii reglementate produc un impact social considerabil asupra populaţiei, momentul ajustării acestora poate fi fundamentat nu doar de factori economici, dar şi de urmărirea unor obiective sociale. Prin urmare, momentul şi magnitudinea ajustărilor de tarife nu pot estimate cu un grad suficient de încredere”, se arată în raportul BNM.

Ce promite noua conducere a ANRE

În aceste condiții, noua componența a Consiliului de administraţie alAgenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în care au ajuns fostul șef al Curții de Conturi, doi vicepremieri și fostul șef al Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, va avea o sarcină destul de dificilă.

Noul director general al ANRE, Veaceslav Untilă, promite într-un interviu pentru tribuna.md o abordare mai strictă în ceea ce ţine de politica tarifară. Potrivit lui, aceasta trebuie să fie una adecvată principiilor economiei de piaţă, astfel încât să asigure şi profitabilitatea întreprinderilor ce activează în sferele reglementate de ANRE, dar şi drepturile consumatorilor. Principiul „eficienţă maximă la costuri minime” trebuie să fie nu unul declarativ, ci real, iar ANRE trebuie să se asigure că el stă la baza tuturor activităţilor din domeniile reglementate”, a declarat noul şef al Consiliului de administraţie al ANRE.

Actualele tarife la gaze au fost aprobate de ANRE pe 16 martie 2018, când s-a decis o reducere cu circa 20% de la 1 ianuarie 2018, care era aplicată doar în cazul consumatorilor casnici. Administraţia Moldovagaz s-a arătat nemulţumită atunci de decizia ANRE, susţinând că reducerea de tarif ar trebui să fie cu doar 11% pentru a nu afecta stabilitatea financiară a întreprinderii şi planurile ei de dezvoltare.

Vezi și aceste știri
Preşedinţii ruşi ar putea beneficia de imunitate după încheierea mandatului

Preşedinţii ruşi ar putea beneficia de imunitate după încheierea mandatului

Escaladarea situaţiei din Donbas: Zelenski a convocat Consiliul pentru Securitate şi Apărare Naţională

Escaladarea situaţiei din Donbas: Zelenski a convocat Consiliul pentru Securitate şi Apărare Naţională

Oficial: Igor Ceaika este coproprietar al posturilor Primul în Moldova și Accent TV

Oficial: Igor Ceaika este coproprietar al posturilor Primul în Moldova și Accent TV

Advertoriale
Money Mic - un eveniment marca StandUPovka, în care comedianții vor lupta pentru premii bănești

Money Mic - un eveniment marca StandUPovka, în care comedianții vor lupta pentru premii bănești

Nota de plată a lui Alexandru Luchianov. Despre profitul vinăriei Et Cetera, bani pierduți, dezvoltare personală și cum e să faci business cu fratele (VIDEO)

Nota de plată a lui Alexandru Luchianov. Despre profitul vinăriei Et Cetera, bani pierduți, dezvoltare personală și cum e să faci business cu fratele (VIDEO)

Afacerile tinerilor antreprenori vor fi creditate de MAIB cu dobânzi reduse şi la oferte avantajoase

Afacerile tinerilor antreprenori vor fi creditate de MAIB cu dobânzi reduse şi la oferte avantajoase

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Nota de plată a lui Alexandru Luchianov. Despre profitul vinăriei Et Cetera, bani pierduți, dezvoltare personală și cum e să faci business cu fratele
  Nota de plată a lui Alexandru Luchianov. Despre profitul vinăriei Et Cetera, bani pierduți, dezvoltare personală și cum e să faci business cu fratele
 • PlayGround cu Lisa Guțu: Cum dezvolți un fintech de milioane de dolari
 • PlayGround cu Vitalie Tătaru: Digital Banking
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Un copil de 6 ani i-a lăsat fără replică și fără al treilea Golden Buz pe jurații...
 • Bulimia și ce are cu ea Instagramul. Ce spun psihologul și nutriționistul despre efectele...
Cele mai populare
 • 1
  Repeșciuc consideră neconstituțională decizia ANI de a-l priva de dreptul de a ocupa funcții publice
 • 2
  „Cred că este incorect să adresați asemenea întrebări femeilor tinere și frumoase”. Tauber (nu) răspunde de unde vin banii din care trăiește (FOCUS)
 • 3
  Ministrul Justiției: Dubla identitate pentru un politician este posibilă doar printr-un abuz de drept