Secretarul de stat britanic pentru Europa, Alan Duncan, şi ministrul adjunct de Externe rus Vladimir Titov au avut o întrevedere în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen, a anunţat Ministerul de Externe britanic într-un comunicat. Acesta a confirmat că este vorba despre prima întâlnire la nivel guvernamental între britanici şi ruşi după 11 luni.

În cursul întâlnirii, Alan Duncan a subliniat că divergenţele dintre Marea Britanie şi Rusia sunt „profunde” şi i-a cerut Moscovei să „aleagă o cale diferită” şi să acţioneze în calitate de „partener responsabil”. El a „reiterat poziţia fermă a Regatului Unit şi a aliaţilor săi faţă de utilizarea iresponsabilă de către Rusia a armelor chimice la Salisbury”.

La 4 martie 2018, fostul spion rus Serghei Skripal, stabilit la Salisbury, în sud-vestul Angliei, şi fiica sa Iulia, au fost vizaţi de o tentativă de otrăvire cu Noviciok, un agent chimic de concepţie sovietică. Ei s-au însănătoşit după ce au rămas spitalizaţi mai multe săptămâni în stare critică.

Londra a acuzat Rusia că este responsabilă de această tentativă de otrăvire şi a anunţat ca represalii îngheţarea relaţiilor bilaterale şi expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi de pe teritoriul britanic. În 14 martie anul trecut, premierul britanic Theresa May a anunţat suspendarea „tuturor contactelor bilaterale la nivel înalt” cu Rusia.

La rândul său, Kremlinul a dispus expulzarea unor diplomaţi britanici şi încetarea activităţilor Consiliului Britanic pe teritoriul rus.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!