Potrivit bizaw.md, cel mai des au fost făcute procese-verbale pentru  încălcarea regulilor de declarare a averii și intereselor personale. Această neregulă a fost admisă în 36 de cazuri. De asemenea, câte cinci sancțiuni au fost aplicate pentru încălcarea:

-nedeclararea sau nesoluționarea conflictului de interese;

-încălcarea regimului juridic al incompatibilităților și limitărilor aplicabile funcției publice sau funcției de demnitate publică.

Totodată, au fost făcute două procese-verbale pentru împiedicarea activităţii Autorității Naționale de Integritate (articolul 319 din Codul contravențional) și a mai fost aplicată o sancțiune pentru neluarea măsurilor privind executarea prevederilor Legii privind declararea averii și a intereselor personale (articolul 313 din Cod).

Potrivit datelor publicate, pe parcusul anului trecut, din totalul de 61 de cauze contravenționale pornite, 11 au fost trimise în judecată, două au fost încetate, altele două dosare au fost contestate, iar nouă sunt în gestiune.

Amintim că, 2018 a fost primul an în care subiecții declarării au prezentant date în format electronic, prin intermediul sistemului E-Integritate. Conform datelor prezentate de ANI, sistemul a înregistrat următoarele date:

-57 569 de subiecți ai declarării

-1 798 de persoane responsabile din cadrul entităților publice

-58 080 de declarații de avere și interese personale.