„SUA cere Marii Britanii, Franţei, Germaniei şi altor aliaţi europeni să primească înapoi peste 800 de combatanţi ai ISIS pe care i-am capturat în Siria şi să-i judece”, a scris preşedintele SUA într-o serie de postări pe Twitter.

„Califatul este gata să cadă. Alternativa nu este una bună, pentru că vom fi forţaţi să-i eliberăm. SUA nu vor să vadă cum aceşti combatanţi ai ISIS pătrund iar în Europa, locul în care e de aşteaptat să se ducă.  Noi facem atât de mult şi cheltuim atât de mult. A venit timpul ca și alţii să iasă în faţă şi să facă treaba pentru care sunt foarte capabili. Noi ne retragem după o victorie de 100% asupra califatului!”, a adăugat Trump.

Postările sale pe Twitter intervin după ce vicepreşedintele Mike Pence a făcut apel la alte ţări să preia ştafeta în Siria, în contextul în care trupele americane se retrag.

Cu prilejul Conferinţei pentru securitate de la Munchen, el a declarat presei că SUA vor ca alte ţări să ofere militari şi alte resurse pentru a contribui la securizarea Siriei.

„Cerem altor naţiuni să ni se alăture şi să furnizeze resursele, sprijinul şi personalul necesare pentru a asigura zona şi a împiedica Statul Islamic şi oricare altă organizaţie extremistă să se ridice şi să-şi recucerească teritoriul”, a spus el.

Donald Trump a provocat îngrijorare în decembrie când a anunţat brusc că SUA îşi vor retrage trupele din Siria şi că gruparea Stat Islamic a fost deja învinsă.

Criticii au avertizat că gruparea teroristă nu a fost învinsă şi că o retragere ar putea duce la o resuscitare, în condiţiile în care aliaţii SUA din regiune nu pot gestiona ameninţarea de unii singuri.

Forţele democratice siriene (SDF), o miliţie condusă de kurzi și sprijinită de SUA, a lansat săptămâna trecută o ofensivă pentru înfrângerea grupării Stat Islamic în satul Baghuz, singura zonă pe care o mai controlează, în apropierea frontierei irakiene.

Există de asemenea temeri că, fără o prezenţă americană, Turcia ar putea lansa o ofensivă împotriva SDF, care este dominată de Unităţile de apărare populare kurde (YPG). Turcia priveşte YPG ca pe o ramură a Partidului muncitorilor din Kurdistan (PKK), împotriva căruia a luptat timp de patru decenii în sudul său.