China este ţara care are nu mai puţin de zece metropole supraaglomerate. Numai în Shanghai sunt peste 25 de milioane de locuitori. Tocmai de aceea autorităţile din China au investit, în ultimii ani, în tot mai multe inovaţii care să le uşureze oamenilor viaţa. Cel puţin asta susţin ei. Peste 600.000 de maşni electrice au fost produse în China doar în anul 2017, mai multe decât pe tot restul globului. Orașul Shenzhen este cunoscut drept Silicon Valley al Chinei. Multe dintre companiile de tehnologie ale momentului s-au dezvoltat aici. În aceste condiții, China este supranumită „Ţara Viitorului”.


Transporturi la superlativ. Autobuze autonome și trenuri cu superviteză

Vehiculele electrice sunt acum la tot pasul pe străzile din marile oraşe din China, iar de curând au fost introduse mijloace de transport în comun autonome şi în mediul rural.

Autobuzele Apolong sau Baidu pot transporta până la 14 persoane și se conduc singure. Iniţial au fost folosite doar în zone turistice şi aeroporturi, dar acum transportă oameni şi pe drumurile din Pingtan și Wuhan.

China deţine şi cea mai mare reţea feroviară de mare viteză din lume, care se întinde pe o distanţă de aproape 25.000 de kilometri. Trenurile sunt atât de rapide încât pot parcurge traseul de 1.318 km, dintre Beijing şi Shanghai, în doar 4 ore şi 18 minute.

Ambiţiile chinezilor nu au, însă, limite. Aceştia au în plan să construiască şi primul traseu subacvatic de cale ferată din China. Linia va conecta Ningbo, un oraș-port la sud de Shanghai, de Zhoushan, un arhipelag aflat în largul coastei de est.

Şi, dacă aveaţi impresia că navele spațiale nu au fost încă inventate, felul în care arată noul centru al aviației din capitala chineză s-ar putea să vă facă să vă schimbați părerea. Aeroportul Internațional Beijing Daxing va fi finalizat la sfârșitul acestui an și se întinde pe o suprafață de 313.000 de metri pătrați. Potrivit agențiilor de presă din China, noul aeroport va putea opera 620.000 de zboruri în fiecare an. Asta înseamnă mai bine de 100 de milioane de pasageri și aproximativ 4 milioane de tone de bagaje. Va fi cu siguranță unul dintre cele mai mari aeroporturi din lume. Tocmai de aceea, sistemele de securitate vor fi extrem de bine puse la punct. În interiorul aeroportului, vor exista mii de camere care vor transmite imagini în timp real către un server central. Practic, chipurile tuturor pasagerilor vor fi scanate la trecerea prin Beijing Daxing.

Oamenii primesc note pentru comportament

Nimic nu este, însă, întâmplător. Asta pentru că autoritățile din China au introdus anul trecut un sistem digital prin care oamenii sunt punctați sau depunctați în funcție de comportamentul lor. Cei cu antecedente penale sunt dezavantajați din start, iar cei care au studii superioare, își plătesc taxele la timp și nu au avut niciodată probleme cu legea sunt chiar privilegiați. Aceștia primesc credite bancare mult mai ușor, nu sunt nevoiți să plătească un avans atunci când vor să închirieze sau să cumpere o casă și nici să depună vreo garanție dacă au nevoie să închirieze o mașină. Își pot pierde, însă, oricând privilegiile dacă sunt văzuți cumpărând prea mult alcool sau dacă traversează neregulamentar sau parchează în locurile nepermise.

Umilințe în public pentru cei care traversează pe roșu

În Shenzhen, autoritățile au mers chiar mai departe și au ajuns să-i umilească în mod public pe cei care traversează pe culoarea roșie a semaforului. Toate acestea au atras atenţia avocaților de la Human Rights Watch, care au acuzat toate marile companii de tehnologie din China de complicitate la implementarea unei dictaturi digitale care încalcă drepturile oamenilor.

Elevi monitorizați prin GPS

Până și elevii sunt monitorizați la orice pas cu ajutorul unor uniforme școlare inteligente, prevăzute cu sisteme de urmărie prin GPS.

Citește continuarea materialului pe digi24.ro.