Împărțirea opțiunilor de vot, potrivit sondajului, ar arăta astfel:

PSRM – 43,4%

ACUM – 14,1%

PDM – 17,1%

P. Șor – 2,8%

PCRM – 2,5%

PN – 2,3%

Peste 8% dintre respondenți au refuzat să spună cu cine ar vota sau au declarat că nu știu încă.

Din numărul celor deciși, la întrebarea cu ce partid ați vota la alegerile parlamentare, rezultatele sondajului arată astfel:

PSRM – 49,6%

PDM – 19,5%

ACUM – 16,1%

P Șor – 3,2%

PCRM – 2,9%

PN – 2,6%

Sondajul a fost realizat la comanda Filialei din Chişinau a Institutului internațional de monitorizare a dezvoltării democrației, parlamentarismului și respectării drepturilor electorale ale cetățenilor statelor membre ale Adunării Interparlamentare CSI, pe un eșantion de 1195 de respondenți. 

Amintim că înaintea scrutinului local pentru municipiul Chișinău, desfășurat la 20 mai 2018, Asociația Sociologilor și Demografilor a realizat un sondaj în care candidații Ion Ceban și Silvia Radu erau cotați cu șanse similare, aceștia fiind urmați la mare distanță de Andrei Năstase. Rezultatele alegerilor au arătat că Silvia Radu a obținut de două ori mai puține voturi, în timp ce Andrei Năstase a acumulat un număr dublu de voturi. În același timp, Ion Ceban a obținut cu circa 6% mai mult decât arătau datele sondajului.

De menționat că alegerile parlamentare din 24 februrie se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt. Asta înseamnă că pe liste de partid vor fi aleși 50 din cei 101 deputați. Pentru a accede în Parlament, formațiunile politice trebuie să treacă de pragul electoral, care este de 6% pentru partide și 8% pentru blocurile electorale. 

Ceilalți 51 de deputați vor fi aleși în cadrul circumscripțiilor uninominale. 

##realated_news##

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!