Pe lângă calitatea de administrator al firmei partenere a Loteriei Naţionale a Moldovei (LNM), Plamen Milanov Stefanov figurează în calitate de administrator al unei companii din grupul „Sopharma AD”, unul dintre cei mai importanţi acţionari ai holdingului bulgar „Doverie”, care a primit, recent, permisiunea de a cumpăra pachetul majoritar de acţiuni de la Moldindconbank, una dintre cele mai mari bănci din Republica Moldova.

El este și administrator la compania „Sopharmacy MC”, înregistrată în 2017. Aceasta are adresa juridică într-o clădire ce aparţine deputatului democrat Vladimir Andronachi, cu care s-ar afla în relaţii de amiciţie.

Singura ofertă depusă, declarată câştigătoare

14 august 2017. Guvernul a decis necesitatea unui parteneriat public-privat pentru dezvoltarea activităţilor LNM, precum şi cerinţele generale privind selectarea unui partener privat. Atunci s-a precizat că vor fi semnate două contracte de parteneriat public-privat, unul pentru dezvoltarea activităţilor Loteriei în sectorul automatelor de joc cu câştiguri băneşti, inclusiv prin intermediul reţelelor de comunicaţii electronice, şi altul pentru dezvoltarea sectorului loteriilor şi pariurilor la competiţiile sportive.


Peste două luni, a fost creată o comisie de selectare a partenerilor privaţi, responsabilă de organizarea şi desfăşurarea procedurii de selectare, iar în Monitorul Oficial a fost plasat un anunţ în acest sens. În concurs au fost înregistrate două oferte, câte una pentru fiecare segment, iar la 2 martie 2018 ofertele au fost deschise. Peste 18 zile, cele două oferte depuse au fost desemnate câştigătoare. Un grup de companii austriece a câştigat concursul pentru dezvoltarea automatelor de joc, iar asocierea operatorilor economici „New Games AD”, „National Lottery AD” şi „NGM SPC Limited” a câştigat concursul pentru „dezvoltarea activităţilor LNM din sectorul loteriilor şi pariurilor la competiţiile sportive”.

Proprietari bulgari, dar companie fondată în Dubai

Compania „NGM SPC Limited” a fost înregistrată la 18 februarie 2018, în Dubai, capitala Emiratelor Arabe Unite (EAU), unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale sau jurisdicţii care protejează secretul fiscal şi o zonă spre care şi autorităţile de la Chişinău şi-au îndreptat atenţia în ultimii ani. Liderul partidului de la guvernare, oligarhul Vladimir Plahotniuc, a indicat, în ultima sa declaraţie de avere şi interese, o companie cu sediul în Dubai, iar firma care implementează controversatul program al Guvernului „cetăţenie prin investiţii” are și ea adresa juridică în capitala EAU.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul Dubai International Financial Centre (www.difc.ae), compania are trei directori: Stephanie Amabao, Jedrek Jovellanos, Plamen Stefanov Milanov şi doi fondatori: „National Lottery AD” şi „New Games AD”, companii din Bulgaria, care gestionează loteria naţională bulgară şi alte jocuri de noroc din Bulgaria, una dintre cele mai sărace ţări din UE. Ambele companii se află în portofoliul afaceristului bulgar Vasil Bojkov, unul dintre cei mai bogaţi cetăţeni ai Bulgariei. Poreclit „craniul” sau „regele jocurilor de noroc”, Bojkov gestionează afaceri în domeniul hotelier, al construcţiilor, turismului, jocurilor de noroc, asigurărilor sau magazinelor duty-free. A fost patronul clubului de fotbal ŢSKA Sofia, iar recent presa bulgară a anunţat că este pe punctul de a o prelua pe Levski Sofia, una dintre cele mai populare echipe de fotbal din ţara sa.

Citește continuarea pe ZdG.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!