„Da' în ce sistem… caută aleși care au fost până acum”

„Ce? - Știți că s-a schimbat votul de vot în cel mixt? - Nu știu, nu înțeleg de astea vorbe... sistemul de vot”

„O să ne lămurească. Știu că umblă prin sat fete, oameni, și lămuresc, și o să ne dea hârtii și o să ne lămurească, mă gândesc. Cum așa? Noi suntem bătrâni, nu prea vedem bine, dar ei o să ne lămurească, cred că”

„Ca atare nu-s la curent cu toate…”

„Am auzit că-i mixt acolo, nu știu cum, vom vedea. - Și ce înseamnă sistemul mixt? - Tare să vă lămuresc, nu prea îl cunosc”

„Știu 100%. 50 de deputați pe circumscripții uninominale și 50 pe liste de partid. Corect? Referendum o să fie dacă-s de acord de la 101 la 61, și dacă nu-mi place deputatul de pe circumscripția mea, eu îl scot și-l pun pe altul, pe parcursul a patru ani”

„Asta care-i, de reducere a numărului de deputați?”; „Nu știu ce înseamnă asta”

„O să alegem partidul într-o listă, și pe o listă o să alegem candidatul din partea partidului cuvenit”

„S-a schimbat în legătură cu domnul Andrian a zis că… trebuie… stai, cum, că am uitat cum se cheamă… sistemul ăsta de votare nou… și, mai în scurt, o să votăm pe care vrem noi”; „Acuma noi votăm pe listele care sunt făcute pe listele de la Primărie. Fiecare om… Câteodată se mai întâmplă că înscriu morți pe lista ceea”.

„Nu știu”

„Dar Europa, Comisia de la Veneția au fost de acord cu sistemul ăsta? Fac ce vor aici la noi în țară. Fac ce vor. Pe noi ne-a întrebat cineva, vrem sau nu? Prostii. Ca să le iasă lor, ca să câștige ei, iaca ce au făcut. Sistem de vot mixt, ce, eu nu știu?”; „Și acuma și-au făcut ei modul lor de a vota, ca să poată mai bine falsifica, și mai bine a cumpăra”

„Dar nu mai știu, nu mai știu”

„Cum... o să fie pe circumscripție și pe partide, și o să vedem care și cum”

„Sistemul mixt… ori cum? - Ce presupune el? - În înțeleg, dar nu-l pot lămuri cuiva”

„Nu se spune votul, că-i secret. - Nu vă întreb pe cine votați, dar cum. - Cum o să putem. - Dar știți că s-a votat sistemul de vot în cel mixt? - Știm. - Știți ce înseamnă asta? - Știm. - Ce? - O să vedeți la votare. De ce trebuie să comentăm pe drum”

„Este pentru alegerile parlamentare… sunt patru buletine de vot. Pe unul o să votăm pentru partide, al doilea e tot pentru alegerile parlamentare, trebuie să votăm un deputat pe raion. De-o vorbă, circumscripția nr. 14, Telenești, la noi, trebuie să votăm un candidat, pe care-l vrem noi. Al treilea și al patrulea e pentru referendum. Ca din 101 de deputați, dacă suntem de acord să rămână 61 de deputați. Și al doilea, care nu-și fac misiunea cred că o să fie… asta-i situația”

„Așa, după ale mele, că se alege câte un deputat din partea regiunilor, și restul e vot uninominal, așa ceva…”

„Pe circumscripție, și votul pentru parlamentare, pe partide”

Scrutinul parlamentar va avea loc pe 24 februarie. Din cei 101 de deputați, 51 vor fi aleși pe circumscripții uninominale, iar 50 - pe liste de partid.

Dacă un candidat accede în Parlament atât pe lista de partid, cât și pe circumscripție, acesta se consideră ales pe circumscripție.