Potrivit sondajului IMAS, 26% din respondenți au spus că și-ar da votul pentru socialiști, iar 19,4% - pentru democrați. Pe locul trei se poziționează cei din blocul ACUM, cu 16,8%, fiind urmați însă de Partidul Șor, cu 7,5%. Totuși, 19,8% din cei intervievați au spus că nu știu pentru cine și-ar da votul, fie nu au răspuns la această întrebare. De asemenea, 3,3% din respondenți au declarat că nu vor vota. IMAS nu a prezentat însă cum ar arăta rezultatele dacă i-am lua în calcul doar pe cei deciși în alegerea lor.

Același sondaj mai spune că socialiștii și cei din blocul ACUM au pierdut din popularitate, iar democrații și cei din Partidul Șor, din contra, ar fi urcat în preferințele oamenilor.

Comanditarul acestui sondaj este Fundația pentru o Democrație Modernă (FDM), a cărei președinte este ambasadoarea RM în SUA, Cristina Balan, care a ocupat și funcția de vicepreședinte PDM.

Ce spun alte sondaje

Sondajele prezentate în această lună de către alte asociații sau companii spun însă altceva: pe circumscripția națională ar intra în Parlament doar trei concurenți: PSRM, PDM și blocul ACUM.

Tot astăzi, a prezentat datele unui sondaj Asociația Sociologilor și Demografilor.  Din numărul celor deciși, la întrebarea cu ce partid ați vota la alegerile parlamentare, rezultatele sondajului arată astfel: PSRM – 49,6%, PDM – 19,5%, blocul ACUM – 16,1%. Partidul Șor nu ar trece pragul electoral de 6%, urmând să adune doar 3,2% din voturi.

Potrivit ultimului sondaj prezentat de Compania Date Inteligente, pe 14 februarie, PSRM ar acumula 43,8% din voturi, blocul ACUM – 23%, iar PDM – 22,7%. Din nou, Partidul Șor ar fi sub pragul electoral, cu 5,4%. Datele au fost calculate în urma analizei răspunsurilor celor deciși în alegerea lor.

Conform Barometrului Opiniei Publice, prezentat pe data de 7 februarie, analizând doar rezultatele celor deciși, PSRM ar acumula 42,9% din voturi, blocul ACUM – 25,1%, iar PDM – 19,3%. Partidul Șor ar fi la limită, cu 5,8% din voturi.

Același lucru îl spune și sondajul realizat de Institutul Republican Internațional (IRI), publicat pe 4 februarie curent. Ca și în cazul IMAS, IRI nu a prezentat rezultatele în baza alegătorilor deja deciși. Prin urmare, PSRM ar aduna 39% din voturi, iar PDM – 14%. De asemenea, IRI nu a studiat preferințele cetățenilor pentru blocul ACUM, ci separat pentru cele două formațiuni constitutive. Respectiv,  PAS ar lua 13% din voturi, iar Partidul Platforma DA – 9%. Nici în acest sondaj Partidul Șor nu ar trece pragul electoral, adunând 5%. Totuși, 9% din respondenți au spus că fie încă nu s-au decis, fie au evitat să răspundă.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!