În proiectul aprobat de Executiv la 30 ianuarie curent se menționează că după procurarea pachetului de acțiuni a băncii comerciale, Agenția Proprietății Publice  îl va expune la vânzare ca pachet unic, pe piața reglementată a Bursei de Valori, prin intermediul licitației cu strigare, iar autoritățile vor asigura condiții egale de participare la licitație pentru potențialii achizitori care au aprobarea prealabilă a Băncii Naționale a Moldovei.

Până în prezent, o permisiune în acest sens din partea BNM a primit doar un investitor bulgar, „DOVERIE UNITED-HOLDING AD”. Compania fondată în 1996 nu a avut până acum investiții în sectorul bancar, investind predominant în sectorul industrial, iar potrivit Bloomberg - în textile și industria ușoară. Compania ar fi afiliată unui oligarh bulgar Ognian Donev, acuzat în trecut de procurori de spălare de bani negri şi evaziune fiscală, se arată într-un material Mold-Street.com.

Acționarii principali ai holdingului „DOVERIE UNITED-HOLDING AD” sunt Sopharma AD - 32,82% şi Telekomplet AD - 6,92%, companii afiliate milionarului bulgar Ognyan Donev.

Citește și: Trecutul oligarhului bulgar interesat de acțiunile Moldindconbank și legăturile firmei sale cu R. Moldova

De menționat că un astfel de scenariu a fost aplicat în 2018 și în cazul vânzării pachetului de acțiuni de la MoldovaAgroindbank.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!