În unul dintre video-urile postate online, filmat în Kiselyovsk, un oraș din regiunea Kuzbass, poate fi văzută o femeie care conduce pe lângă mormane de zăpadă neagră. Aceeași zăpadă acoperă zone de joacă pentru copii și grădini de bloc. Presa din Rusia a descris aceste scene drept „post-apocaliptice”, scrie Digi24.
Praful de cărbune care a colorat în negru zăpada provine de la numeroasele mine de suprafață. Activiștii spun că acest praf toxic are consecințe dezastruoase pentru sănătatea celor 2,6 milioane de oameni care trăiesc în regiune. Locuitorii zonei trăiesc în medie cu trei sau patru ani mai puțin decât rușii de rând (n.r. speranța de viață în Rusia este de 66 de ani pentru bărbați și 77 pentru femei). În plus, cazurile de cancer, tuberculoză sau paralizie cerebrală infantilă sunt toate peste media națională.
„Este mai greu să găsești zăpadă albă decât zăpadă neagră în timpul iernii. Există mult praf de cărbune în atmosferă tot timpul anului. Când ninge însă, devine vizibil. Nu-l poți vedea în restul anului, însă e tot acolo”, spune Vladimir Slivyak, reprezentant al organizației Ecodefense.
Praful de cărbune conține mai multe metale periculoase, inclusiv arsen și mercur. Problemele de mediu sunt cu atât mai grave cu cât acest cărbune este transportat în garnituri de tren deschise. Expuse vântului și ploii, lasă în urmă praf în orașele prin care trec trenurile.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.