„Un autobuz costă 130 de mii de euro. Pe site-urile internaționale, prețul lor e de 70 de mii de euro, de două ori mai puțin. Au fost scoase de pe rută din Istanbul de undeva, după ce au circulat pe acolo câțiva, și au fost aduse aici la noi”, a spus Dorin Chirtoacă, după care a trecut la inspecție.


„Iată stingătorul - scrie că e produs în 2017 și tot în 2017 a expirat. Pe roata de rezervă scrie anul de producere - 2017. Se văd urme de uzură. Lângă șofer, în spate, e un panou, care e crăpat și scrie acolo 2015. Numărul de înmatriculare este Istanbul. Cu ce ocazie au ajuns ele la noi chipurile ca utilaje noi, nu e clar. Și din afară sticla e stricată, sunt bucăți de sticlă stricată. Unde este panoul informativ, care arată traseul, e stricat. Cum din fabrică vin autobuze cu sticla stricată? În partea cealaltă mai este unul zgâriat. Nu e clar de ce eu trebuie să fac aceste lucruri. O să fiu învinovățit că fac investigații. Dar când o să se mai spună adevărul, după ce o să fie înghițită gălușca, o să fie puse pe drum și o să fie deja murdare? Iată, se vede clar că motorul ăsta a lucrat, și nu o zi - două. Nici motoarele vechi spălate nu arată atât de rău”, a declarat liberalul în intervenția sa live.


Primăria și agentul economic care a câștigat licitația nu au comentat, deocamdată, declarațiile lui Dorin Chirtoacă.

Amintim că licitația de circa 80 de milioane lei privind achiziționarea celor 31 de autobuze a fost câştigată de o companie offshore din regiunea separatistă Ciprul de Nord. Deși o companie de la București a venit cu un preț mai mic, oferta acesteia a fost declarată „neconformă”. De partea cealaltă, primarul interimar a declarat că firma câștigătoare ar avea producător și reprezentant legal de încredere, iar cea de la București nu ar fi reușit să se impună pe alte criterii.

Autobuzele vor sta în PMAN până în ziua alegerilor, adică până duminică, 24 februarie. Primarul interimar Ruslan Codreanu a semnat o dispoziție, potrivit căreia antreprenorului i s-a permis să organizeze „o întrunire sub formă de expoziție a 31 de autobuze”. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!