Capul grupării este un cetățean moldovean de 46 de ani, domiciliat în raionul Orhei. Bărbatul acționa în complicitate cu alți patru cetățeni moldoveni, fiecare având un rol bine determinat în schema infracțională. Aceștia intrau în grațiile proprietarilor de ateliere specializate în reparaţii auto și primeau de la ei comenzi de piese auto, pe care le găseau pe piaţa internă a Poloniei. Ulterior, având înţelegeri cu şoferii de camioane, aduceau în țară cantități impresionante de piese auto de schimb, camuflate printre mărfurile transportate legal. Cel puțin în ultimele patru luni, bunurile erau introduse în țară prin punctul de trecere comun Criva-Mamaliga.


În contextul identificării membrilor grupării, a schemei infracţionale, locului de depozitare, cât şi a destinatarilor finali, s-a procedat la reţinerea în flagrant a persoanelor bănuite și confiscarea mărfurilor de contrabandă.

Pe 13 februarie a fost localizat capul grupării, care revenea din Polonia în Republica Moldova. Acesta a fost reținut în trafic la volanul unui microbuz Ford. Din declarații și informațiile deținute, bărbatul se deplasa din raionul Briceni spre raionul Orhei. La percheziţiile asupra vehiculului s-au depistat și ridicat mai multe telefoane mobile, circa 3.000 de euro, înscrisuri de ciornă cu evidenţa tranzacţiilor efectuate și facturi de achiziţionare a pieselor auto în Polonia, cât și o cantitate impunătoare de piese pentru diferite mijloace de transport, printre care: uși, capote, bare de protecție, faruri, retrovizoare şi alte componente în număr de 400 de unităţi.


În data de 15 februarie curent, la intrarea în țară prin punctul de trecere comun Criva-Mamaliga, a fost supus verificărilor amănunțite camionul care era utilizat la transportul ilegal de piese de schimb. Ca urmare, în camion și în remorca acestuia s-au găsit un torpedou, faruri, uşi, aripi şi alte piese.

Pe piața Republicii Moldova, valoarea estimată a bunurilor depistate și ridicate în timpul perchezițiilor este de peste un milion de lei.

Oamenii legii continuă cercetările în vederea identificării tuturor persoanelor implicate.

Membrii grupului riscă închisoare de la 3 la 10 ani.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!