„Accesibilitatea este unul dintre scopurile pe care le are CEC pentru persoanele cu dizabilități. Alegerile din 24 februarie vin cu o noutate: au fost impuse cerințe tehnice speciale pentru secțiile de vot: căile de acces, ușile, drumurile aferente secțiilor. CEC are un regulament care prevede modul de asigurare a persoanelor cu dizabilități cu acces la secțiile de votare ”, a declarat Dana Munteanu.

Reprezentanta CEC a specificat că la dispoziția alegătorilor cu nevoi speciale vor fi puse mai multe elemente menite să le ușureze aflarea în secțiile de votare, dar și, implicit, exercitarea dreptului la vot.

„Plicuri trafaret, la fel persoanele cu vedere slabă pot folosi clapa, persoanele cu dizabilități mintale vor avea acces la un ghid al alegătorului, scris pe înțelesul tuturor. Ghidul mai este tipărit și în limbajul brail. Persoanele care vor să voteze acasă pot deja să depună cerere de votare la locul de aflare. În cazul în care vor să se prezinte la secție, pot solicita votul asistat care constă în posibilitatea ca cineva să intre cu el în cabina de vot, sau să facă uz de instrumentele speciale puse la dispoziție de CEC”. 

De asemenea, la toate secțiile de votare din țară vor fi amenajate cabine speciale pentru persoanele cu dizabilități. Acestea vor permite să stea așezați și să dispună de lumină suplimentară, de un confort special atunci când aplică ștampila.

„Secțiile de votare sunt amplasate în instituții publice, care ar trebui să fie accesibile pentru toate categoriile de persoane mereu, nu doar în ziua votării. Pentru acest scrutin a fost făcută o circulară prin care s-a cerut ca toate secțiile de votare să fie accesibile. Noi avem instrucțiuni privind infrastructura care stabilește niște norme și monitorizăm. CEC solicită tuturor primăriilor ca sediile propuse pentru secții să fie dotate cu rampe”, a conchis Dana Munteanu.

Potrivit Biroului Național de Statistică în Republica Moldova sunt aproximativ 168 000 de persoane cu dizabilități care au drept de vot.