Mesajul a apărut inclusiv pe poziția de billboard de top, poziție „interzisă” partidelor politice în campania electorală.


Același conținut l-am observat și pe alte portaluri de știri, în același interval de timp.


Cum explică specialiștii fenomenul

Pe site-urile locale, administratorii pot plasa publicitate prin două metode, spun specialiștii.

„Prima metodă e plasarea campaniilor de sine stătător, având contact direct cu agenția sau entitatea ce dorește să organizeze plasări de conținut vizual (Bannere, Video). Astfel, către administrator vine o solicitare de plasare, se discută numărul de afișări, clickuri și alți indicatori, targetarea, conținutul și sumele. În acest context, deținătorul site-ului are o imagine clară a conținutului ce urmează a fi plasat pe site-ul său”, ne-a explicat șeful departamentului de strategii digitale la compania AdCenter, Roman Bălțeanu.

O altă metodă descrisă de Roman Bălțeanu presupune accesul de plasare a publicității către sistemul de publicitate de la Google, care se numește AdSense (sau alte sisteme, se mai numesc adservere). „Astfel, acest site devine disponibil ca spațiu de plasare a publicității într-o „piață deschisă” a publicității, la nivel internațional. În acest scenariu, orice entitate ce are scop de a organiza o plasare de publicitate prin Google, poate selecta anumite site-uri dintr-o anumită regiune și, eventual, bannerele sale încep să se afișeze pe acest site. În acest caz, plasarea nu are loc prin reprezentantul site-ului, ci direct din Google, reprezentantul având posibilitatea de a modera doar live sau post - factum (direct in momentul afișării) bannerele ce se afișează la el pe site. Ca rezultat, sunt posibile afișări targetate, cu anumite mesaje controlate, pe site-uri specifice, iar controlul lor devine mai problematic, deoarece necesită atenție non-stop”, ne-a mai spus specialistul.

Ce face presa online pentru a combate publicitatea nedorită

„Politica noastră în campanii electorale este să oferim spații de display bannere pentru partide la solicitare, pe toate pozițiile disponibile cu excepția billboard-ului de top, unde plasăm în exclusivitate doar clienții comerciali. În același timp, blocăm toate diplay-urile pe segmentul politic care vin pe site prin Goodle Ads. Practic în fiecare zi depistăm campanii politice setate prin Google care fac tentativa de a ajunge pe platformele noastre. De fiecare dată încercăm să le blocăm rapid. Procedura în sine nu e complicată, durează câteva minute. Problema este că cei care setează aceste campanii de google schimbă des configurările și ele apar permanent. Blocarea se face prin Google Adsense, important e să le identificăm la timp pentru a le bloca și pentru a nu ajunge la publicul nostru ca și conținut livrat de platformele noastre”, a declarat directorul Interakt, Irina Ghelbur.

Puteți vedea mai jos o serie de astfel de banere care ajungeau pe AGORA prin Google Ads, dar care au fost la scurt timp blocate. 

Și colegii de la Ziarul de Gardă trec printr-o experiență similară, chiar dacă au decis să nu accepte niciun soi de publicitate electorală.

„ZdG a luat decizia de a respinge orice contract de publicitate electorală în perioada acestei campanii, pentru a evita dezechilibrele și avantajarea/dezavantajarea concurenților electorali în funcție de suma de bani de care dispune candidatul. Dar, după publicarea unei declarații a Ziarului de Gardă în acest sens, echipa ZdG a descoperit că publicitatea politică a unor concurenți oricum ajunge pe site prin anunțurile publicitare Google. Deși am umblat de nenumărate ori la setări, blocând pe rând noțiunile care ar permite infiltrarea în banerele Google a actorilor politici, concurenții electorali crează pagini noi și module noi, plătind sume noi, ca să ajungă inclusiv pe paginile cele mai restricționate”, a declarat pentru AGORA directoarea Ziarului de Gardă, Alina Radu.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!