Publicitate electorală prin Google Ads sau cum site-urile de știri sunt invadate de banerele partidelor (FOTO, VIDEO)

Publicitate electorală prin Google Ads sau cum site-urile de știri sunt invadate de banerele partidelor (FOTO, VIDEO)

Publicitatea electorală în timpul campaniei poate fi considerată o normă. Cu toate acestea, dacă în cazul posturilor TV, radio sau presa scrisă responsabilii de conținutul comercial îl pot vedea înainte să-l dea pe post sau în tipar și să se expună asupra acestuia, în cazul online-ului provocările sunt mai mari. Astăzi, comanditarii preferă tot mai des să intre pe ușa din spate, ocolind interacțiunea directă cu instituțiile. Mai exact, multe din banerele publicitare sunt plasate prin Google Ads. O situație concretă am trăit-o chiar azi la AGORA, când aproape toate pozițiile de bannere de pe site au fost acaparate simultan de același mesaj electoral. 

Mesajul a apărut inclusiv pe poziția de billboard de top, poziție „interzisă” partidelor politice în campania electorală.


Același conținut l-am observat și pe alte portaluri de știri, în același interval de timp.


Cum explică specialiștii fenomenul

Pe site-urile locale, administratorii pot plasa publicitate prin două metode, spun specialiștii.

„Prima metodă e plasarea campaniilor de sine stătător, având contact direct cu agenția sau entitatea ce dorește să organizeze plasări de conținut vizual (Bannere, Video). Astfel, către administrator vine o solicitare de plasare, se discută numărul de afișări, clickuri și alți indicatori, targetarea, conținutul și sumele. În acest context, deținătorul site-ului are o imagine clară a conținutului ce urmează a fi plasat pe site-ul său”, ne-a explicat șeful departamentului de strategii digitale la compania AdCenter, Roman Bălțeanu.

O altă metodă descrisă de Roman Bălțeanu presupune accesul de plasare a publicității către sistemul de publicitate de la Google, care se numește AdSense (sau alte sisteme, se mai numesc adservere). „Astfel, acest site devine disponibil ca spațiu de plasare a publicității într-o „piață deschisă” a publicității, la nivel internațional. În acest scenariu, orice entitate ce are scop de a organiza o plasare de publicitate prin Google, poate selecta anumite site-uri dintr-o anumită regiune și, eventual, bannerele sale încep să se afișeze pe acest site. În acest caz, plasarea nu are loc prin reprezentantul site-ului, ci direct din Google, reprezentantul având posibilitatea de a modera doar live sau post - factum (direct in momentul afișării) bannerele ce se afișează la el pe site. Ca rezultat, sunt posibile afișări targetate, cu anumite mesaje controlate, pe site-uri specifice, iar controlul lor devine mai problematic, deoarece necesită atenție non-stop”, ne-a mai spus specialistul.

Ce face presa online pentru a combate publicitatea nedorită

„Politica noastră în campanii electorale este să oferim spații de display bannere pentru partide la solicitare, pe toate pozițiile disponibile cu excepția billboard-ului de top, unde plasăm în exclusivitate doar clienții comerciali. În același timp, blocăm toate diplay-urile pe segmentul politic care vin pe site prin Goodle Ads. Practic în fiecare zi depistăm campanii politice setate prin Google care fac tentativa de a ajunge pe platformele noastre. De fiecare dată încercăm să le blocăm rapid. Procedura în sine nu e complicată, durează câteva minute. Problema este că cei care setează aceste campanii de google schimbă des configurările și ele apar permanent. Blocarea se face prin Google Adsense, important e să le identificăm la timp pentru a le bloca și pentru a nu ajunge la publicul nostru ca și conținut livrat de platformele noastre”, a declarat directorul Interakt, Irina Ghelbur.

Puteți vedea mai jos o serie de astfel de banere care ajungeau pe AGORA prin Google Ads, dar care au fost la scurt timp blocate. 

Și colegii de la Ziarul de Gardă trec printr-o experiență similară, chiar dacă au decis să nu accepte niciun soi de publicitate electorală.

„ZdG a luat decizia de a respinge orice contract de publicitate electorală în perioada acestei campanii, pentru a evita dezechilibrele și avantajarea/dezavantajarea concurenților electorali în funcție de suma de bani de care dispune candidatul. Dar, după publicarea unei declarații a Ziarului de Gardă în acest sens, echipa ZdG a descoperit că publicitatea politică a unor concurenți oricum ajunge pe site prin anunțurile publicitare Google. Deși am umblat de nenumărate ori la setări, blocând pe rând noțiunile care ar permite infiltrarea în banerele Google a actorilor politici, concurenții electorali crează pagini noi și module noi, plătind sume noi, ca să ajungă inclusiv pe paginile cele mai restricționate”, a declarat pentru AGORA directoarea Ziarului de Gardă, Alina Radu.

Vezi și aceste știri
Un start-up olandez cultivă carne în laborator pentru consumatorii preocupaţi de protejarea mediului

Un start-up olandez cultivă carne în laborator pentru consumatorii preocupaţi de protejarea mediului

Trei primari PDM, care au plecat din partid, au revenit peste o zi

Trei primari PDM, care au plecat din partid, au revenit peste o zi

Un traficant de droguri a pierdut codurile conturilor în care avea bitcoin de 55 de milioane de euro

Un traficant de droguri a pierdut codurile conturilor în care avea bitcoin de 55 de milioane de euro

Advertoriale
În doar câteva secunde, îți poți transforma ochelarii de vedere în unii de soare. Vezi cum e posibil (VIDEO)

În doar câteva secunde, îți poți transforma ochelarii de vedere în unii de soare. Vezi cum e posibil (VIDEO)

MAIB – un angajator inovativ și atractiv pentru tineri. Iată cum i-a convins (FOTO)

MAIB – un angajator inovativ și atractiv pentru tineri. Iată cum i-a convins (FOTO)

Sistemul de plată Garmin Pay a devenit disponibil pentru cardurile Mastercard de la Victoriabank

Sistemul de plată Garmin Pay a devenit disponibil pentru cardurile Mastercard de la Victoriabank

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • PlayGround cu Alexandru Baltag: 100 de stații electrice până la sfârșitul lui 2020
  PlayGround cu Alexandru Baltag: 100 de stații electrice până la sfârșitul lui 2020
 • Nota de plată a lui Alexandru Luchianov. Despre profitul vinăriei Et Cetera, bani pierduți, dezvoltare personală și cum e să faci business cu fratele (VIDEO)
 • PlayGround cu Lisa Guțu: Cum dezvolți un fintech de milioane de dolari
 • PlayGround cu Vitalie Tătaru: Digital Banking
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Ca doi cetățeni de rând! Prinţul Harry și Meghan Markle au uitat de aparițiile elegante (Foto)
 • 6 mituri despre epilarea definitivă cu laser
Cele mai populare
 • 1
  Democrat, despre Bolboceanu: „Am fost un fricos. Din Țuțu deputat ca din Bolboceanu spion” (FOCUS)
 • 2
  Microbuzele din Chișinău nu vor circula în dimineața zilei de 24 februarie
 • 3
  Dosarul finanțării PSRM: PG a identificat 29 de persoane pe conturile cărora s-au transferat bani