Potrivit lui Donică, „nu există alte modalități în Moldova” pentru eradicarea corupției decât pedeapsa cu moartea pentru cei prinși cu mită.

„Considerăm că într-un an de zile, 100%, trebuie de introdus pedeapsa cu moartea și confiscarea averii până la trei generații, altfel vom lupta cu corupția încă 30 de ani. Înțeleg că nu vă place să auziți așa ceva. Noi ne propunem să fie condamnați la moarte pentru corupție deputații, miniștrii, judecătorii, procurorii. Sunt judecători care fac parte din scheme de corupție. Dacă vreo câțiva vor fi pedepsiți în așa fel, ceilalți judecători businessmani vor veni singurei și vor depune mandatele și vor pleca la odihna binemeritată. Astfel, maxim într-un an de zile stopăm corupția pentru totdeauna. Că va deceda așa un corupt – of, mare jale. Dar faptul că sute de pensionari fac economie pe mâncare și leacuri la nimeni nu li-i jale?”, s-a întrebat Donică.

El a declarat că, procedural, decizia ar urma să fie luată de popor. „Condamnăm omul în trei instanțe, iar apoi vom întreba la referendum, să-l pedepsim cu moartea sau nu. Credeți-mă că la așa referendum vor veni atâția moldoveni cum nu au mai fost în istoria țării!”, s-a arătat sigur Donică.

Donică a devenit cunoscut publicului larg atunci când a turnat o găleată cu lapteîn capul  ministrului de atunci al  Finanțelor, Octavian Armașu. Mişcarea Speranţa-Nadejda nu are niciun candidat pe circumscripţiile uninominale. În buletinul pentru circumscripţia naţională partidul va figura cu numărul 12. Lista formaţiunii include 34 de candidaţi.

Moldova a abolit pedeapsa cu moartea în 2006, când a semnat Protocolul nr. 13 la Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale privind abolirea pedepsei cu moartea în toate circumstanțele.

Consiliul Europei a declarat abolirea pedepsei cu moartea ca fiind una din priorităţile sale majore, luptând timp de 30 de ani pentru eliminarea pedepsei cu moartea în întrega Europă şi pentru acceptarea abolirii ca fiind o valoare universală. Drept rezultat, nici o execuţie nu a avut loc în statele membre ale Consiliului Europei începând cu 1997. 


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!