O femeie din Republica Moldova trebuie să lucreze cu o lună și 20 de zile mai mult pentru a obține același venit salarial anual ca un bărbat. Declarația a fost făcută de către membrele Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare în cadrul unei conferințe de presă. Astfel, potrivit datelor statistice, în anul 2017, pierderea salarială a unei femei era de aproximativ 12.133 lei.
„În anul 2017, diferența salarială dintre femei și bărbați a constituit 13,5 %. Această cifră reprezintă diferența dintre salariul mediu al femeilor și salariul mediu al bărbaților per întreaga economie. În anul 2017, o femeie angajată a pierdut 12.133 lei. Altfel spus, în anul 2017 o femeie angajată în sectoarele unde salariul mediu al bărbaților este mai mare decât salariul mediu al femeilor, o angajată a avut un venit salarial cu 12.133 lei mai mic decât venitul salarial al unui bărbat”, a declarat Natalia Covrig.
Experta susține că diferența salarială crește odată cu mărimea salariului din diferite sectoare:
„În sectoarele unde salariul mediu este de peste 10.000 de lei, diferența dintre salariile femeilor și cele ale bărbaților este de peste 50%. Femeile foarte rar se regăsesc în poziții de top management. În anumite companii există o politică salarială discriminatorie. În momentul în care angajații nu cunosc care ar fi plafonul salarial, se comit anumite ilegalități”.
Membrele Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare au oferit câteva sugestii pentru îmbunătățirea situației.
„Să fie asigurată plata egală pentru munca egală. În prezent legislația prevede acest principiu, dar nu există o definiție. În lipsa unei definiții, un angajat nu poate să depună o plângere pentru că aceasta nu va putea fi examinată. E nevoie să fie introduse măsuri de asigurare a transparenței în sistemul de salarizare, să fie extinse competențele Consiliului pentru Egalitate, pentru ca membrii acestui consiliu să poată examina cazuri, să poată solicita informații de la angajatori cu privire la salarizare”, a conchis Natalia Covrig.
În anul 2017, diferența de gen în pensii a constituit aproape 3.800 de lei, defavorizate fiind femeile pensionare.
Vezi și aceste știri

Litvinenco, despre scoaterea în afara legii a Partidului Șor: Nu constituie un precedent periculos

Președintele ales al Cehiei a avut o primă discuție cu președinta Taiwanului. Gestul ar putea provoca furia Chinei

Șef din cadrul Inspectoratului General al Poliției, în vizorul inspectorilor ANI. Ce au depistat (DOC)
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
