Primăria municipiului Chişinău anunță că miercuri, 20 februarie, a fost semnat contractul de achiziționare a 31 de autobuze marca Isuzu Citiport de la o firmă offshore, ca urmare câștigării concursului desfășurat pe 8 februarie.Contractul a fost semnat deși compania BMC Truck & Bus, care a fost descalificată din licitația pentru autobuze a contestat rezultatele acestuia la Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor.
Mai scumpe decât în Tajikistan
Prețul anunțat de primărie și de compania câștigătoare este de 130.000 de euro. Cu doi ani în urmă, primăria Dușanbe din Tajikistan a cumpărat direct de la producătorul Anadolu Isuzu, autobuze Isuzu la un preț de doar 85.715 euro, scrie Mold-street.com.
Potrivit primăriei, contractul în valoare de 78 milioane lei a fost încheiat între Parcul Urban de Autobuze (PUA) și offshorul Unipay Danișmanlik Yazilim Teknolojileri Ltd din Ciprul de Nord.
Vitalie Copaci, șeful PUA a menționat că achiziția prevede unități noi, lucru specificat în garanția distribuitorului. „Avem garanția dealerului că autobuzele sunt noi, anul de producere 2017-2018, ceea ce a fost prezentat în oferta furnizorului. N-a fost prioritar achiziționarea celor mai ieftine autobuze din aspect juridic, dar evaluarea a fost din punct de vedere tehnico-economic", a precizat directorul PUA.
Serghei Daradur, reprezentant oficial al Unipay Danișmanlik Yazilim Teknolojileri în Republica Moldova, a susținut că prețul autobuzelor pentru Chișinău este mai avantajos decât cel oferit pentru livrări în alte state europene. „Asemenea model de autobuz a fost vândut în România, Azerbaijan și Țările Baltice cu 150 - 200 mii Euro per unitate, față de 130 mii euro pentru Moldova", a afirmat acesta.
Vineri, 8 februarie, comisia de concurs pentru licitația de cumpărare a 31 de autobuze a selectat drept câștigătoare oferta Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd din Ciprul de Nord.
Compania câștigătoare a oferit cel mai mare preţ – 78,08 milioane de lei (fără TVA) pentru 31 de autobuze.
O investigație Mold-Street arată că firma are în calitate de fondator pe Kazim Erarslan (99%), care este asociat și la compania moldovenească Paynet Services SRL, ce deține licență de emitent de monedă electronică, dar şi la alte afaceri.
Vezi și aceste știri

Sezonul de vânătoare în zona de frontieră: 18 persoane au fost documentate pentru practicarea activității ilegal

Moldova, pe locul 4 din 46, după cererile împotriva statului înregistrate la CtEDO

ANRE susține că Apă-Canal Chișinău poate să-și achite facturile la energie electrică. Precizările Agenției
Advertoriale

Vrei să recrutezi ca un profesionist? Iată 5 trucuri care te vor ajuta să găsești cei mai buni angajați

Fundația Orange ajută tinerii din Moldova să dezvolte competențe în domeniul producției digitale (VIDEO)
