„L-am luat pentru BAC” sau „Ascultam Chatarsis”. Mobile journalism 10-15 ani în urmă sau care erau primele telefoane ale jurnaliștilor AGORA

„L-am luat pentru BAC” sau „Ascultam Chatarsis”. Mobile journalism 10-15 ani în urmă sau care erau primele telefoane ale jurnaliștilor AGORA

Astăzi nu ne mai imaginăm viața (și nici munca) fără telefoane mobile. Smartphone-urile au devenit parte indispensabilă și a muncii noastre de jurnaliști, iar odată cu revoluția tehnologică a apărut și un nou gen de reporterie - mobile journalism. Cu ajutorul lor facem transmisiuni live, montăm reportaje, fotografiem, înregistrăm apeluri și interviuri, publicăm știri și vă transmitem notificări. Însă acum 10-15 ani telefoanele mobile erau un lux și nu aveau nici pe departe specificațiile tehnice ale smartphone-urilor din prezent. Pentru că săptămâna aceasta sărbătorim ziua Agora, am decis să vă povestim și care au fost primele telefoane mobile ale jurnaliștilor din redacția noastră. 

Anastasia Antoceanu, reporter. Mândra deținătoare a unui telefon cu pietre Swarowski


„Dacă nu greșesc, primul meu telefon a fost o Nokia. Nu-mi mai amintesc modelul, fiindcă nu a stat prea mult pe la mine. Mi s-a întipărit însă în memorie următorul telefon, pe care l-am păstrat timp de mai mulți ani – o Motorola neagră, cu clapetă. Țin minte că adoram acel telefon, mai ales că pe vremea ceea aveam posibilitatea să fac și poze. Ce-i drept, calitate mai proastă n-am văzut. Iar ca să-l fac special, îl încrustasem cu pietre Swarovski. Din păcate, nu mai știu ce am făcut cu el, mai ales că am trecut ulterior la un Samsung cu touch screen”, își amintește Anastasia.  

Irina Harea-Mardari, reporter. Și-a luat telefon pentru a se pregăti de BACIrina era mândra deținătoare a unui Samsung X660. „Era un telefon destul de fain pentru anii 2008-2009. În principiu, a fost o întâmplare că am ajuns să-l am. Cineva anunțase la școala ca îl vinde, iar eu am zis ca îl cumpăr, deși habar n-aveam de unde urma sa iau banii pentru el. Pana la urmă, am convins-o pe mama, spunându-i că am nevoie de el pentru a mă pregăti de BAC. Tertipul a mers, iar telefonul mi-a slujit ani buni”, ne spune Irina.

Mihai Avasiloaie, reporter. A obținut telefonul printr-o înțelegere


Primul telefon al colegului nostru Mihai a fost Nokia 6101. „Era argintiu, din ală care se deschide și când îl puneai la ureche aveai un sentiment „деловой” (n.r. - serios). Telefonul l-am obținut prin 2006 printr-o „înțelegere” cu o rudă, însă pentru următorul telefon am adunat bani mai bine de un an și l-am ales după o minuțioasă analiză comparativă făcută pe site-urile de specialitate. Tot Nokia a fost”, își amintește Mihai.

Capitolina Turculeț, reporter. Înregistra știri la dictafon


Capitolina, cea mai tânără membră a redacției AGORA, avea un Simens A50 drept primul telefon, dezmierdat „o cărămiduță moștenită nu știu de la ce rudă”.

„E viu și acum. Nu am zăbovit mult cu el și am trecut la „ultimul răcnet NOKIA” al anului 2006 (eu l-am obținut în 2008 spre 2009) NOKIA 2610. Înregistram muzică cu voice recorder-ul și ascultam Chatarsis ori nu știu ce soi de trupă. Aveam propria emisiune radio unde prezentam știrile și discutam despre infractori (tot la voice recorder). Important: avea și jocuri. Cameră nu avea, însă avea o galerie cu 2 teme și zeci de poze faine pentru fundal”, ne povestește Capitolina.

Andrei Gagiu, editor video, asistent de emisie. Nokia care a murit brusc


Andrei se lăuda pe vremuri cu o Nokia 3410. „L-am avut între 2002-2005, desigur a avut și jocul snake. A murit brusc, iar după dânsul a fost Nokia 1100”, își amintește Andrei.

Felicia Nedzelschi, editor-adjunct. A moștenit telefonul de la vărul său


Felicia a obținut, prin 2006, un Alcatel. „Nu mai țin minte ce model era, dar căutând pe net aș spune că seamănă cu OT 512. Vărul meu mi l-a transmis când s-a săturat de el, dar pentru mine era o adevărată comoară. Nu prea suna, nu făcea poze, avea câteva melodii polifonice. În scurt timp i-am cântat veșnica pomenire, iar în locul lui a apărut un Siemens A50, ca al Capitolinei, care a slujit cu dedicație până l-am pierdut în troleibuz. Băieții de la școală îl împrumutau ca să se joace la el”. 

Victoria Dumbravă, editor șef. Nokia furată 


Victoria era stăpâna unui Nokia 3210 de culoare albastră. „Era in primul an de facultate, începutul anului 2004. Despărțirea de el a fost tragică. Mi l-au furat in microbuz”, își amintește Victoria.

Irina Ghelbur, director Interakt. Un telefon cât două salarii

„Primul meu telefon a fost luat când m-am angajat la primul job. Era un Samsung cu clapetă, cât 2 salarii de proaspăt angajat. Nu știu ce a fost în capul meu să iau așa scumpete, cred că am vrut să-mi demonstrez mie și celor din jur ceva, dar evident că nu merita. Dacă m-aș întoarce înapoi în timp, cred că m-aș sfătui să nu fiu proastă și să-mi iau un second hand de la Pticikă (n.r. - Piața Universală)”, crede Irina.

Dumitru Ciorici, fondator Agora. Beep pachet-ul


Dumitru avea un Siemens C25, în anii 2002-2005. „Însăși faptul de a avea telefon mobil era ca și cum ai avea mașină azi. Aveau doar 5 colegi în clasă. Și totul funcționa pe beep pachet”, râde Dumitru.

Dar care erau primele telefoanele mobile pe care le-ați avut voi? 

Vezi și aceste știri
Încă un procuror din cadrul Procuratirii Generale, infectat cu COVID-19

Încă un procuror din cadrul Procuratirii Generale, infectat cu COVID-19

Mumbai se pregătește pentru un puternic ciclon care nu a mai fost înregistrat de 130 de ani

Mumbai se pregătește pentru un puternic ciclon care nu a mai fost înregistrat de 130 de ani

Cum activează vânzătorii de la Piața Centrală și cum se protejează de COVID-19 (FOTO)

Cum activează vânzătorii de la Piața Centrală și cum se protejează de COVID-19 (FOTO)

Advertoriale
Întâmpină vara în cea mai bună formă, fără cheltuieli în plus! 5 aparate de fitness, disponibile și acasă

Întâmpină vara în cea mai bună formă, fără cheltuieli în plus! 5 aparate de fitness, disponibile și acasă

Academia Virtuală a Antreprenorilor, o soluție UE pentru instruirea antreprenorilor pe timp de criză

Academia Virtuală a Antreprenorilor, o soluție UE pentru instruirea antreprenorilor pe timp de criză

„Căpșuni de acasă”. Ce soluții au găsit producătorii locali pentru a-și vinde fructele pe timp de pandemie (VIDEO)

„Căpșuni de acasă”. Ce soluții au găsit producătorii locali pentru a-și vinde fructele pe timp de pandemie (VIDEO)

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
  Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Vrei să pleci (din partid), dar nu mă, nu mă iei. Cum își justificau transfugii migrările
 • Radu Lazăr - Endava, succesul în carieră, atitudinea față de crize, provocări și oportunități în IT, management | NOTA DE PLATĂ
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Ne uităm peste gard la vecini, sau ce fac alte state în lupta cu COVID-19
 • Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • AO „Părinți solidari” solicită prin petiție redeschiderea grădinițelor
 • 7 culori care se vor bucura de mare popularitate, în vara lui 2020
Cele mai populare
 • 1
  Deciziile cu privire la relaxarea restricțiilor ar putea fi reexaminate. Directorul ANSP: „Oamenii n-au făcut concluzia necesară”
 • 2
  Fosta notară a lui Plahotniuc se plânge că e amenințată de apropiați ai lui Platon. Face apel către Dodon și Stoianoglo (VIDEO)
 • 3
  AAC a aprobat cursele avia pentru luna iunie. Iată destinațiile
 • 4
  Cutremur resimțit la Chișinău
Taguri populare
Autentificare
Creează cont