Încă de la intrarea în sat, e imposibil să nu-ți dai seama că Vlad Plahotniuc este candidat în circumscripția respectivă. Pancartele și panourile acestuia sunt plasate aproape peste tot. Și la magazinul de lângă școală, și la magazinul de lângă Primărie, și lângă Centrul de Sănătate, dar și pe toate barurile din centrul satului. Cert este că democratul este iubit în localitate. Cel puțin, asta spun sătenii în fața camerei de filmat:

 „Era un copchilandru, s-a dus după 10 clase. Mă rog, Vladic, Vladic”.

„Era foarte muncitor. Se ducea la lucru pe deal, cu școlarii”.

„E omul nostru. Cum să nu-l iubim? Îl iubim, fiindcă este un om de încredere, așa mi se pare mie”.

„Ei, și cum, să ne ducem la altul străin și să nu-l votăm pe al nostru?”.

„În toată Moldova el a făcut, ce au dorit oamenii din sat el a făcut”.

Oamenii spun ferm și deschis că-l vor vota pe democrat la alegeri. Își argumentează decizia prin proiectele pe care le-ar fi făcut Plahotniuc pentru localitate. Chiar dacă unele sunt finanțate din bugetul de stat, iar altele – de partenerii externi.

„A luat-o de la grădiniță, de la Casa de Cultură, iată școala, drum a făcut, drum la biserică, drum la grădinița nouă”.

„Apă ne-a adus. Avem apă și în casă, și afară. Și nu mergem prin glod. Ia uite, m-am coborât în pantofi și trăiesc departe”.

„Eu o să-l votez, fiindcă băiatul meu e de o seamă cu o dânsul, la rodina am fost cu dânsul, tatăl său l-a botezat. Suntem și cumătri și trebuie să-l votăm”.

Cât despre proveniența banilor investiți în Grozești, sătenii nu se arată prea interesați:

„Bani au luat toți, dar nouă nu ne dă nimeni nimic. Așa că el e mult mai bun decât ceilalți care au luat și nu dau nimic”

„E clar că tot cu banii noștri, dar ne trage și avem”.

„– Bani de unde? – Iată asta nu vă pot spune. Cred că tot de pe la Guvern de undeva”.

„ – Prin fundația Edelweiss. – Dar în Edelweiss de unde bani? – Sunt bani care sunt plătiți de contribuabili, sunt agenți economici”.

„Bine că face. Nu mă interesează deloc”.

Din toți localnicii pe care i-am intervievat, doar unul a avut o sugestie pentru Vlad Plahotniuc:

„Lui îi place să se fotografieze. Dacă iei gazeta PDM sau altă gazetă, nu este o pagină unde să nu fie el fotografiat. Ar trebui el mai puțin să fie fotografiat și mai multă autoritate o să aibă”.

„Îl fac că e bandit, hoț, da' nu-i hoț. Dacă era un hoț sau un bandit, nu făcea atâtea prin sate”.

În contextul în care sătenii din Grozești și-au anunțat deja susținerea pentru președintele PDM, celorlalți concurenți le este mai dificil să se promoveze în localitate. Totuși, l-am întâlnit acolo pe contracandidatul lui Vlad Plahotniuc din partea blocului ACUM, Ion Terguță, care distribuia, împreună cu echipa sa, pliante electorale.

„Oamenilor li s-au vândut gogoși. Pur și simplu, niște oameni, în speță Vlad Plahotniuc, și-au asumat niște merită care nu le aparțin”, a declarat Ion Terguță.

„Unicul sat în care suntem respinși. Unicul sat din raion”, a spus voluntarul blocului ACUM Ion Robu.

În circumscripția nr. 17, Nisporeni, au fost înregistrați cinci candidați: Vlad Plahotniuc (PDM), Pavel Artamonov (PSRM), Ion Terguță (blocul ACUM), Mihail Ciorici (PCRM) și Iurii Cărbune (candidat independent).

Vezi ce spun oamenii din satele de baștină ale candidaților Pavel Filip, Maia Sandu și Andrei Năstase.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!