Cum e să conduci o afacere media în Moldova: Discursul emoționant ținut de Irina Ghelbur cu ocazia celor 5 ani de AGORA (VIDEO)

Cum e să conduci o afacere media în Moldova: Discursul emoționant ținut de Irina Ghelbur cu ocazia celor 5 ani de AGORA (VIDEO)

A activat în cadrul mai multor companii pe segmentul PR și marketing. Din martie 2017 conduce o companie de media din Republica Moldova, iar recent și-a împărtășit trăirile și experiența de aproape doi ani în această postură. Vorbim de Irina Ghelbur, directorul Interact Media, compania care deține în proprietate portalul de știri AGORA și revista online pentru femei EA.md.  „Intrarea mea în această funcție spune, fără multe descrieri, cam tot ce înseamnă o companie de media în Republica Moldova. În prima mea lună de „șefie” dădeam salariile (pentru prima dată dădeam salarii) dintr-o ultimă bucată de grant și intram în aprilie cu conturi bancare aproape goale. Din a doua lună, căutam disperată să-mi dau seama ce să fac. Banii nu veneau de nicăieri, iar oamenii continuau să muncească și să facă jurnalism profesionist”, și-a început Irina Ghelbur „povestirea” la întâlnirea cu cititorii organizată cu ocazia celor cinci ani de AGORA.

Cum a fost intrarea într-o companie de media

„Începând din aprilie și mai, am început s-o țin în scuze către toți angajații și să plătim salariile în tranșe. În negocierile cu firmele din comercial mă transformam într-un câine flămând, fericit cu firimiturile. O comandă de 50 de euro - o luam, deserveam clientul! Fiecare ban era important, este și acum. Apoi a venit vara, acele puține încasări care le-am avut au scăzut dramatic, iar corabia noastră nu mai plutea, dar se ducea la fund. Când sunt astfel de momente de criză (și în presa liberă ele sunt constante), deciziile sunt și ele de criză. Ale mele au fost mai mult proaste decât bune. Ne-am despărțit de unii oamenii de nevoie (a se citi conturi goale), alții au plecat singuri (a se citi tot conturi goale), am luat un credit, am dat discount-uri foarte mari la clienți numai să ne dea comenzi. Apoi ne-a salvat un grant (plecăciuni Ambasadei SUA), apoi a venit toamna și s-au înmulțit bobocii la clienții comerciali. Aceste crize, despre care literatura de business zice că sunt momente în care să cautam și să găsim oportunități, pe mine m-au epuizat emoțional și fizic și am avut zeci de momente în care îmi venea să las mâinile în jos. Sincer, eu cred că acesta nu este doar sentimentul meu în poziția asta minunată de directoare, dar cred că toți jurnaliștii din mass-media independentă din Moldova trec prin astfel de stări”, a continuat Irina Ghelbur. 

Curajul de a continua consolidarea unei instituții de media în Republica Moldova a fost lucrul care a definit echipa Interact Media în această perioadă și a făcut-o să reziste la dificultățile financiare, schimbările din echipă și volumul foarte mare de lucru într-o industrie în care resursele sunt puține.

Planurile de viitor ale companiei Interact Media

În ciuda provocărilor, 2018 a adus echipei mai multe realizări, care au trasat câteva planuri mărețe pentru anul 2019.

„În 2018 compania a reușit să dea salariile la timp! Planul și visul nostru în 2019 este reușim să repetăm această experiență. În 2018 am reînnoit baza de calculatoare la Agora și am procurat echipamente noi de filmare și stocare de date. A fost posibil datorită Internews in Moldova și le mulțumim mult pentru sprijin. Planul și visul nostru în 2019 este să reînnoim calculatoarele tuturor membrilor echipei Interakt și să ne reformatăm studioul de filmare. Vrem și tindem spre producții video de calitate. În 2018 am primit în echipă oameni noi, dar am avut și despărțiri. Continuăm să învățăm să gestionăm corect aceste momente. În 2018 Agora a organizat două evenimente mari pe acoperișul oficiului - ROOFOFFLINE, două evenimente de comunitate pe care le-am numit „Autentic Moldovenesc”, un eveniment de lansare de aplicații. În total la aceste evenimente au fost peste 500 de oameni, iar asta e pur și simplu fantastic. O mână de oameni au depus efort pentru a face mai mult decât conținut pe platforme online. Planul și visul nostru în 2019 este să organizăm 10 evenimente de comunitate. Avem un partener pentru ele, dar vă vom putea spune despre ce e vorba abia în luna martie. În 2018 am lansat două aplicații cu care am câștigat la Hackaton-ul Puterea a 5-a, ambele sunt funcționale și utilizate de jurnaliști! Mulțumim Centrului Independent de Jurnalism și Deutsche Welle pentru oportunitate. Tot în 2018, am făcut update-uri la site-uri, avem panel de administrare cu funcționalități noi, avem site-uri cu HTTPS, avem sistem nou de stocare a GB-itilor de informații create de noi. Planul și visul nostru în 2019 este să integrăm tehnologii noi în activitatea companiei într-un volum mai mare și mai intens”, a mai subliniat antreprenoarea.

Cele două redacții media (AGORA și EA.md) numără în total 16 angajați full-time, trei part-time și doi contribuitori de conținut. Dintre aceștia, în redacția AGORA sunt șase reporteri împreună cu editorul-șef și fac echipă cu trei colegi de la producție video. 

Cine ne plătește

Banii într-o instituție media vin din serviciile de publicitate, dar volumul acestora nu acoperă în totalitate cheltuielile. Gaura este acoperită de donatori.

„În 2018 am câștigat încrederea la șapte finanțatori, care ne-au acordat granturi și sprijin: Internews in Moldova, Ambasada SUA, European Endowment for Democracy, CJI, EBRD, Promo-LEX, Open Media Hub. Dacă 70% din veniturile noastre vin de la clienți comerciali, granturile și proiectele speciale pe care le avem ne aduc restul 30% din necesarul de funcționare. Planul și visul nostru în 2019 este păstrăm încrederea finanțatorilor și a agențiilor de publicitate cu care lucrăm cot la cot pentru beneficiul cititorilor și a clienților, să realizăm proiecte noi cu parteneri noi și să ne creștem baza de clienți comerciali. Nimic din toate astea nu ar fi fost posibil fără oamenii care-și fac munca cu dedicație și cu care am onoarea să fiu colegă (și cărora am onoarea să le dau salarii la timp). Felicitări pentru cei 5 ani de jurnalism de calitate și le multumesc reporterilor și producătorilor AGORA pentru fiecare zi de provocări, pentru fiecare știre, fiecare material video, fiecare proiect la care au lucrat”, a încheiat managera.

Compania Interact Media îşi propune să devină cea mai competitivă companie din Republica Moldova în domeniul new-media. În acest sens, compania lansează şi dezvoltă produse new-media, care tind să fie lideri pe segmentul lor de piaţă.


Vezi și aceste știri
Ce facem cu e-deșeurile? Primii pași spre soluționarea problemei, implementați în R. Moldova (VIDEO)

Ce facem cu e-deșeurile? Primii pași spre soluționarea problemei, implementați în R. Moldova (VIDEO)

Interimarul a devenit șef cu acte în regulă. Andrei Uncuța a fost ales director al SCR, după ce l-a învins pe un șef de secție a spitalului

Interimarul a devenit șef cu acte în regulă. Andrei Uncuța a fost ales director al SCR, după ce l-a învins pe un șef de secție a spitalului

O româncă depistată cu COVID-19 în Creta s-a plimbat trei zile înainte de a fi pusă în carantină. Spune că nu a vrut să-și strice vacanța (VIDEO)

O româncă depistată cu COVID-19 în Creta s-a plimbat trei zile înainte de a fi pusă în carantină. Spune că nu a vrut să-și strice vacanța (VIDEO)

Advertoriale
Ramona Ziemann a ales cariera în IT: „Suntem toți egali, iar șansele de a crește, de a fi avansat, de a crește profesional – sunt egale pentru fiecare”

Ramona Ziemann a ales cariera în IT: „Suntem toți egali, iar șansele de a crește, de a fi avansat, de a crește profesional – sunt egale pentru fiecare”

Julien Ducarroz, Director General Orange Moldova, este noul CEO Orange Polonia

Julien Ducarroz, Director General Orange Moldova, este noul CEO Orange Polonia

Transferurile rapide de la Victoriabank îți aduc premii bănești

Transferurile rapide de la Victoriabank îți aduc premii bănești

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Inna Polișciuc, tânăra care își petrece viața în căutarea cadrului perfect (FOTO)
  Oameni ca tine: Inna Polișciuc, tânăra care își petrece viața în căutarea cadrului perfect (FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament” cu Vladimir Voronin: Cine-i Ceburașka, paznic la harbuzărie și ce crede ex-președintele despre tușonka de la Condrița (AUDIO)
 • Oameni ca tine: A transformat dragostea pentru gătit în artă. Povestea Tatianei Raețcaia, tânăra care a înnebunit bucureștenii cu gustul deliciilor moldovenești (VIDEO, FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Enciclopedia „Vreau să știu partidele” și de ce alegerea unei denumiri de formațiune seamănă cu un joc de păcănele (AUDIO)
 • Dumitru Orescu - Business în agricultură, seceta, investiții, pierderi de milioane | Nota de Plată
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Prepară ciocolată vegană, fără prelucrare termică, după rețeta oferită de Dorina...
 • Cum porți tricoul clasic alb în această vară. 7 opțiuni stilate (Foto)
Cele mai populare
 • 1
  CNAS vine cu precizări pentru doritorii de a-și reexamina pensiile
 • 2
  Oleg Țulea: „Sunt gata în orice clipă să plec. Instabilitatea politică devine o problemă gravă”
 • 3
  Nou-născut, găsit în viță de vie. Mama bebelușului a fost identificată de poliție (FOTO)
 • 4
  Mai mulți locuitori ai capitalei vor rămâne fără apă potabilă timp de două zile
Autentificare