„Avem trei favoriți: socialiștii, democrații și blocul ACUM. Ei vor fi în Parlament. Enigma este dacă li se va alătura al patrulea concurent. Cel mai probabil va fi vorba de Partidul Șor. O revelație a acestei campanii este că favoriții de ieri, comuniștii, practic nu au șanse să intre în Parlament”, a declarat Anatol Țăranu.

Totuși, potrivit expertului, chiar dacă socialiștii ar putea fi „prima balerină pe scena politică moldovenească”, formațiunea ar putea avea șanse mai mici de a determina viitoarea configurație politică: 

„Dacă vor participa la o combinație de guvernare, în aceasta ei cel mai probabil vor juca un rol secund. Chiar dacă în plan numeric vor putea să înregistreze un rezultat mai bun. Asta numai în cazul în care această combinație va fi făcută cu Partidul Democrat, ceea ce este cel mai probabil”. 

Nici un eventual scenariu în care socialiștii vor alege să guverneze cu o parte din blocul ACUM nu este exclus, notează sociologii.

„O asemenea combinație este posibilă pe o perioadă relativ scurtă de timp. Această perioadă trebuie să fie folosită pentru a dezarma total PD și pentru a-l scoate din joc pe liderul formațiunii. Probabilitatea unei asemenea combinații nu este mare, dar nu poate fi exclusă”, susține Anatol Țăranu. 

Deși specialiștii spun că probabilitatea alegerilor anticipate este destul de mare, ei sunt de părere că o refacere a scrutinului nu va fi organizată. 

 „Marea meteahnă a blocului ACUM este că nu a putut să se manifeste ca unica forță de opoziție. Lipsa acestei unități își va spune cuvântul.  Partidul Șor, dacă va veni în Parlament, nu poate să joace un rol de sine-stătător. Acest partid este o damă de companie a unui alt favorit al acestei electorale și va îndeplini comenzile care vor veni din exterior”, a adăugat Anatol Țăranu.

Analistul politic Igor Boțan vede două eventuale scenarii după alegerile din 24 februarie: 

În prima variantă, „PSRM obține victorie absolută. Sistemul electoral mixt poate să ajute PSRM să obțină această victorie. Dacă va fi așa, ei vor face principalul joc, vor avea majoritatea în Parlament, șeful statului va desemna premierul. Apoi primul lucru pe care îl vor face: un referendum de trecere la republica prezidențială. Pentru asta vor avea nevoie de cel puțin un an. Acolo lucrurile devin clare. Instituțiile de drept vor rămâne sub controlul PD, dar nu văd cum s-ar opune unui asemenea referendum. Rusia va deschide piețele, le va face favoruri”.

Cel de-al doilea scenariu se referă la cazul în care PSRM nu obține majoritatea absolută și va trebui să înceapă negocierile cu celelalte partide.

 „Dacă ACUM și PD nu vor găsi limbă comună să pună bazele unei majoritățI, Dodon va avea mână liberă să pună candidații pentru ministere. În 45 de zile duce țara către alegeri anticipate. PD, care are multe resurse și capacități, ar putea să încerce să smulgă candidați de la unii sau de la alții, pe căile testate. Asta depinde de măiestria liderului PD. Numai el știe cum îi convinge”, a declarat Boțan. 

Totodată analistul politic este de părere că sistemul electoral mixt ar trebui să-i favorizeze pe socialiști, în caz contrar  „Igor Dodon cade într-o capcană, pentru că el a promovat acest sistem”. 

De cealaltă parte, directorul IMAS, Doru Petruți, este de părere că alegerile anticipate sunt puțin probabile:

„Asta s-ar putea întâmpla doar dacă scorul final al partidelor va fi destul de echilibrat între aceste trei forțe. Mă îndoiesc că o să fie așa."

Petruți crede că tabloul politic s-ar putea schimba dacă democrații vor reuși să modifice intențiile de vot actuale și să le convertească în voturi propriu-zise.

 „Ei sunt singurii capabili și prin poziționarea pe care o au, și prin măsurile pe care le-au luat să atace acel tip de electorat de peste 50 de ani, rezident în mediul rural. Am putea ajunge la o situație curioasă să vedem PSRM obținând mai multe voturi în mediul urban”. 

Sondajele prezentate în această lună de către diferite asociații sau companii susțin că în baza votului pentru circumscripția națională ar intra în Parlament doar trei concurenți: PSRM, PDM și blocul ACUM. Doar sondajul IMAS publicat săptămâna aceasta, realizat la cererea democraților, creditează Partidul Șor cu un procentaj suficient pentru accederea în Parlament.

Astăzi, candidații Blocului electoral ACUM au semnat un angajament public prin care declară că, după alegerile parlamentare din 24 februarie curent, nu vor face niciun fel de coaliție cu Partidul Socialiștilor, Partidul Democrat sau Partidul Șor. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!