După alegerile din 14 februarie, Parlamentul Republicii Moldova trebuie să se întrunească în noua componență cel târziu pe data de 26 martie. Potrivit directorului executiv la Asociația pentru Democrație Participativa ADEPT, Igor Boțan, prima ședință va fi condusă, în mod tradițional, de cel mai vârstnic deputat.
„Primul lucru pe care trebuie să-l facă noul Parlament este să se structureze: fracțiunile parlamentare, comisiile, apoi președintele Parlamentului. Dacă Președintele nu este ales, prima ședință se prelungește atâta timp cât este nevoie pentru a fi ales noul președinte. Această alegere este punctul cheie. Odată cu alegerea președintelui Parlamentului există temei pentru majoritate. Dacă nu există acel temei, șeful statului oricum trebuie să dea startul consultațiilor cu fracțiunile”, explică Boțan.
Potrivit expertului, chiar dacă nu va exista o coaliție parlamentară, Președintele Parlamentului va trebui să-și înceapă activitatea, să găsească o candidatură pentru funcția de prim-ministru:
„Aici ar putea să apară ideea unei guvernări minoritare. Guvernarea minoritară s-ar putea să fie formată din socialiști, ca să aibă măcar ceva timp ca să ia pârghiile puterii în mână”.
Totodată, directorului executiv la Asociația pentru Democrație Participativa ADEPT, precizează că în cazul în care prima numire va avea loc la mijlocul lunii aprilie, deja în luna mai ar putea să fie numită data alegerilor anticipate.
Vezi și aceste știri

Ce s-a ales din faimoasa Fundație „Edelweiss” a lui Plahotniuc, Fundațiile lui Ilan Șor sau „Din Suflet” a primei doamne a lui Dodon (VIDEO)

27 ianuarie - Ziua internațională a comemorării victimelor Holocaustului (LIVE)
