În loc de ziua tăcerii și de alegeri

Din câte se poate observa din lista notificărilor la Primărie, de fosta zi a tăcerii, sâmbătă, nu vom avea parte de „tăcere electorală”.

PSRM a notificat municipalitatea că va avea întruniri în Scuarul Academiei de Științe, Scuarul UNIC, Scuarul TNOB, Piața Marii Adunări Naționale și Parcul Râșcani, la complexul memorial. Majoritatea locațiilor sunt „rezervate” pentru 12 ore, de la ora 9:00 până la 21:00, în afară de scuarul din fața magazinului „UNIC”, unde este preconizată întâlnirea cu alegătorii, de la 14:00 la 21:00.


Și Partidul Șor „a ochit” Parcul de la Râșcani, numit în popor Parcul Afgan. Acolo formațiunea vrea să organizeze un concert „pentru a aduce mesajul referitor la programul și politica partidului”. 


Blocul ACUM, dar și PPDA separat, au notificat primăria că vor informa cetățenii în toate sectoarele Capitalei, inclusiv cu instalarea corturilor. Artistul Pașa Parfeni a anunțat primăria că va promova participarea la vot în Grădina Publică Ștefan cel Mare.


Nici PDM nu rămâne mai prejos. Pe 20 februarie, democrații au înregistrat la primărie o cerere pentru „marș și miting electoral cu participarea membrilor Partidului Democrat din Republica Moldova și a alegătorilor din raza circumscripției electorale uninominale nr. 28, Chișinău, sectorul Râșcani”. Marșul ar urma să înceapă în Centru și va culmina la Râșcani, printr-un miting la Parcul Dendrologic.


Atât pe 23 cât și pe 24 februarie, în scuarul de la Mezon, pe bulevardul Moscovei 21, este preconizată „desfășurarea acțiunilor de promovare a companiei ORHEILAND”. Declarația prealabilă cu privire la acest eveniment a fost înregistrată la primărie pe 5 februarie.


Viața de după alegeri

Deși rezultatele alegerilor nu se cunosc încă, activiștii Occupy Guguță deja au notificat municipalitatea că vor organiza un marș de protest „contra încălcărilor în campania electorală”, pe data de 25 februarie. 


Amintim că în noiembrie Parlamentul a aprobat în lectură finală modificările legislative prin care a fost exclusă ziua tăcerii. Astfel, agitația electorală nu va mai fi interzisă cu o zi înainte și în ziua alegerilor.

Deși inițial proiectul prevedea o rază de 100 de metri de la secția de vot, zonă în care agitația urma să fie limitată, democrata Valentina Buliga a propus un amendament prin care această restrângere a fost exclusă. S-a întâmplat după ce premierul Pavel Filip a spus că această prevedere este mai mult „o problemă” decât o soluție.