Acesta a declarat, în cadrul unei reuniuni a Adunării Generale a ONU, că este timpul ca întreaga comunitate internaţională să „dea o lecţie Rusiei”.

Rusia a anexat Peninsula Crimeea în anul 2014, ca urmare a unui referendum, o manevră criticată dur de Occident.

Săptămâna trecută, oficialii ONU au declarat că acordul privind conflictul din Ucraina, semnat la Minsk în 2015, nu a fost încă implementat, iar cei mai afectaţi sunt civilii.

Preşedintele ucrainean a mai declarat că a fost încrezător când secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat că rezolvarea conflictului între Rusia şi Ucraina se află pe lista sa de priorităţi pentru 2018 şi că regretă că „nu a fost înregistrat prea mult progres”.

Acesta a reamintit că a cerut şi în 2015 trimiterea unei misiuni ONU de menţinere a păcii, însă iniţiativa a fost blocată de Rusia.

„Suntem pregătiţi pentru o discuţie constructivă privind această iniţiativă”, a declarat Poroşenko.

Conflictul militar din regiunile Doneţk şi Lugansk, între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţii separatişti proruşi, a izbucnit în 2014, după înlăturarea Administraţiei proruse de la Kiev şi s-a soldat până în prezent cu aproximativ 10.000 de morţi. Acordul de la Minsk, care prevede încetarea ostilităţilor, a fost încălcat în mod frecvent.

Ucraina va organiza alegeri prezidențiale la 31 martie 2019.