„Se consideră admisibil spațiul până la locul unde se efectuează intrarea în instituția unde este amplasată secția de votare, unde este amplasat panoul informativ că aici este secția de votare cu numărul x. Nu se admite îngrădirea liberului acces în această instituție. Din informațiile pe care le avem, unii concurenți electorali consideră că agitația electorală și plasarea punctelor mobile sau temporare cu privire la punerea la dispoziția alegătorilor de produse alimentare, băutură, inclusiv încercând să speculeze prin faptul că berea nu este băutură alcoolică, este interzisă.  Este permisă doar informația care conține tentă electorală. Pliante, alte chestii care nu depășesc suma de 100 de lei. În restul cazurilor, aceste acțiuni vor fi catalogate ca încălcări ale legii și respectiv concurenții sau reprezentanții lor vor risca să răspundă pentru aceste acțiuni”, a declarat șeful Inspectoratului Național de Patrulare.

Maxian a precizat că peste 8000 de polițiști vor asigura ordinea publică în ziua alegerilor:

„În vederea asigurării bunei desfășurări a scrutinului, vor fi antrenați 8244 de angajați ai Poliției. În acest sens, 4000 de angajați vor fi antrenați la paza secțiilor de votare, precum și la asigurarea ordinii publice în apropierea acestora. 544 de angajați vor constitui grupele de reacție și patrularea suplimentară a teritoriului. Măsurile de securitate vor fi sporite, pentru a nu admite încălcările, pentru a nu îngrădi drepturile cetățenilor de a-și exprima votul, dar și pentru a curma alte acțiuni care pot să pericliteze exercițiul electoral”.

Până în prezent. Poliția a documentât peste 153 de cazuri de pretinse abateri și încălcări electorale. Pentru opt dintre acestea a fost pornită examinarea prin prisma bănuielilor de corupere a alegătorilor. Totodată, au fost lansate și cercetări cu privire la deteriorarea intenționată sau sustragerea afișelor sau panourilor electorale. 

Oamenii legii le recomandă candidaților electorali și reprezentanților acestora să respecte legea și să evite încălcarea regulilor.

Pentru alegerile din 24 februarie, în Moldova vor fi deschise 2121 de secții de votare.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!