Referendum republican consultativ: Cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre exercițiul referendar

Referendum republican consultativ: Cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre exercițiul referendar

La 24 februarie 2019, concomitent cu alegerile parlamentare, în Republica Moldova se va desfășura referendumul republican consultativ. Ce presupune exercițiul referendar, câte buletine de vot vor fi, dar și cum arată acestea, alfli în materialul de mai jos.

Referendumul republican consultativ privește micșorarea numărului de deputați în Parlament de la 101 la 61 și dreptul cetățenilor de a rechema deputații aleși, dacă aceștia nu-și îndeplinesc obligațiunile.

Cetățenii urmează să-și exprime opțiunile în privința a două chestiuni:

Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?

Autor:

Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile lor?

Autor:

Fiecare dintre cele două întrebări va fi imprimată pe un buletin de vot separat. Astfel, cetățenii vor primi două buletine de vot, urmând să se exprime „Pentru” sau „Contra”.

Partidele politice și alte organizații social-politice a trebuit să se înregistreze la Comisia Electorală Centrală (CEC) în calitate de participanți la referendum pentru una din cele două opțiuni. Celor care nu s-au înregistrat la CEC li se permite însă să îndemne la boicotarea scrutinului. Pentru ca referendumul să fie declarat valabil, este necesară participarea a cel puțin o treime din alegătorii înscriși în listele electorale.Referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019 va fi al patrulea la număr de la declararea independenței Republicii Moldova, al treilea de tip consultativ, al doilea desfășurat în aceeași zi cu un alt scrutin și primul desfășurat în aceeași zi cu alegerile parlamentare.

AGORA amintește că inițiativa desfășurării referendumului îi aparține liderului Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc.

Participanții la referendum

Comisia Electorală Centrală a adoptat la 18 decembrie 2018 Programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a referendumului republican consultativ din data de 24 februarie 2019. Înregistrarea participanților la referendum cu opțiuni „Pentru” sau „Contra” a avut loc în perioada 26 decembrie 2018 – 24 ianuarie 2019.

Opțiunea „Pentru”:

1.Partidul Democrat din Moldova2. Mișcarea Profesioniștilor “Speranța-Надежда” (Întrebarea privind reducerea numărului deputaților)

Opțiunea „Contra”:

1.Partidul Comuniștilor din Republica Moldova

2.Partidul “Democrația Acasă”

3. Mișcarea Profesioniștilor “Speranța-Надежда” (Întrebarea privind revocarea deputaților din funcție)

În contextul în care parlamentarele și referendumul republican consultativ se vor desfășura în aceeași zi, cetățenii vor primi patru buletine de vot. De menționat este faptul că fiecare alegător se poate abține de la participarea la referendum sau poate vota doar pe unul dintre buletine.

La referendum alegătorii vor vota în baza buletinului de identitate. Cetățenilor Republicii Moldova care au buletinul de identitate expirat li se va elibera, la solicitare (gratuit), un act de identitate provizoriu. Agenția Servicii Publice va elibera actele provizorii inclusiv și în ziua de 24 februarie, în intervalul orelor 7:00-21:00.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.