Anunțul Promo-LEX a fost făcut astăzi de către directorul de programe al misiunii, Pavel Postică.

„Promo-LEX venea regulat cu informații despre mersul alegerilor în decursul zilei, dar la acest scrutin nu vom putea face acest lucru. Există o normă restrictivă, dar absurdă din punctul nostru de vedere, în regulamentul observatorilor. CEC menționează că observatorii sunt obligați să se abțină de la orice fel de comentarii în public, în prezența presei sau alte persoane interesate, până la închiderea secțiilor de votare”, a spus Postică.

Din cauza „reticenței CEC și a criticilor aduse Promo-LEX”, misiunea a decis să nu țină conferințe de presă publice în ziua alegerilor, așa cum obișnuia la fiecare scrutin.

„Oricum vom elabora rapoartele, le vom remite organelor electorale. Vom comunica informal despre constatările noastre. Colegii noștri se vor abține să facă comentarii pentru presă pentru a nu fi învinuiți că au încălcat regulamentul. Unicile comentarii pe care le vom face vor fi pentru organizațiile internaționale apolitice”, a anunțat Pavel Postică.

Totuși, organizația promite că după ora 21:00, la închiderea secțiilor de vot, pe site-ul Promo-LEX vor fi publicate rapoartele și constatările asociației.

Amintim că în luna ianuarie, PDM a decis să trimită corpului diplomatic din ţară, observatorilor OSCE, dar şi finanţatorilor direcţi ai Promo-Lex (USAID, Fundaţia Soros, Consiliul Europei şi Ambasada Marii Britanii la Chişinău) analiza partidului referitoare la cele două rapoarte emise până acum de Promo-Lex privind monitorizarea alegerilor parlamentare din 2019. Democrații au catalogat informațiile din primele două rapoarte ale Promo-LEX drept „neadevărate, neverificate, trunchiate” și s-a plâns pe neobiectivitate.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!