Mai multe preparate contra tusei și răcelii s-au scumpit. De exemplu, prețul pastilelor „Agisept” a crescut de la 21 până la 25 de lei, siropurile „Sekrol” și „Doktor Mom” s-au scumpit cu câte 3 lei fiecare, la fel ca și spray-ul bucofaringian „Ingalipt” care costă acum 33 de lei. S-a scumpit și toată seria „Mucaltin” și „Ibuprofen” de la diverși producători. Bunăoară, comprimatele de „Ibuprofen” produse în Canada s-au scumpit cu 12 lei - de la 70 la 82 de lei, scrie mednews.md.
Prețul următoarelor preparate a crescut cu 1-15 lei: „Citramon”, „Corvolol”, „Diazolin”, „Taufon”, „Naftizin”, „Dimedrol”, „Riboxin”, „Pancreatin” și altele. Cea mai mare scumpire s-a înregistrat la medicamentele care și până acum erau cele mai scumpe. Astfel, preparatul „Zytiga”, folosit la tratamentul cancerului de prostată, care în decembrie 2014 costa puțin peste 59.000 de lei, deja costă 65.000 de lei. S-a scumpit cu 70 de lei și stimulentul medicamentos „Viagra”, iar anticoncepționalul „Escapelle” (de producție maghiară) se numără printre puținele preparate care s-au ieftinit - de la 114 lei la 94 de lei.
Și prețul plantelor medicinale a fost influențat de oscilațiile cursului de schimb. Florile de mușețel, gălbenele, tei, eucalipt, podbal, urzică și mătasea de porumb importate din Ucraina s-au scumpit cu câte 1 sau 2 lei.
Companiile farmaceutice de pe piața noastră folosesc un program computerizat care calculează în mod automat prețul final al medicamentelor. La comercializarea medicamentelor se admite aplicarea unui adaos comercial de până la 40 la sută la preţul de livrare sau cel de achiziţie, din care până la 15% - pentru întreprinderile care importă şi/sau distribuie cu ridicata medicamente, atât de import, cât şi autohtone, iar până la 25% - pentru farmacii şi filialele acestora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.