Creștem Moldova? Câți democrați au câștigat în circumscripțiile uninominale și cine sunt aceștia

Creștem Moldova? Câți democrați au câștigat în circumscripțiile uninominale și cine sunt aceștia
Foto: PDM

Democrații nu au câștigat nici o circumscripție din Capitală sau diasporă, în schimb au ieșit victorioși în 17 alte circumscripții din țară. În mod surprinzător, unii dintre ei au câștigat la nord, unde tradițional se votează stânga, iar numele grele din partid, cum ar fi Vlad Plahotniuc sau Pavel Filip, conduc detașat în circumscripțiile lor. Vă prezentăm mai jos cei 17 deputați democrați aleși pe circumscripții care vor accede în Parlamentul nou.notă: Inițial, știrea număra 18 candidați. La Râșcani, pe ultima sută de metri, cu 170 voturi diferență, a câștigat Vladimir Mizdrenco de la PSRM.

C3 (Edineț) Oleg Sîrbu (PD) - numărul de voturi 11840

Sârbu a câștigat la Edineț, cu 1.300 diferență de socialistul Nicolae Melnic. Sârbu a fost deputat și în precedenta legislatură. În prezent numele deputatului este asociat cu 9 companii. Firmele sale au câștigat mai multe contracte su statul, în trecut.

C4 (Râșcani), Iurie Urzică (PD) 

UPDATE ORA 15:30 În baza ultimului proces verbal procesat la Râșcani, Urzică a cedat în fața lui Vladimir Mizdrenco (PSRM), la diferență de 170 de voturi.

Înainte de a fi ales, în 2015, în funcția de președinte al raionului Râșcani, Urzică a fost, timp de 20 ani, director al Societății pe Acțiuni „Avicola”, din satul Corlăteni, raionul Râșcani. A schimbat patru partide în 10 ani. Firmele sale au câștigat zeci licitații publice pentru livrarea produselor alimentare și a ouălor de găină.

C5 (Glodeni), Ion Leucă (PD) - numărul de voturi 9811

Leucă este președinte de raion la Glodeni, a fost timp de zece ani șef al Filialei Glodeni a Întreprinderii de stat „TUTUN-CTC. În 2012, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, îl critica pe Ion Leucă, acuzându-l că ar fi adus întreprinderii prejudicii de 17 mln. lei. „Trebuia închisă şi fabrica, şi Leucă”.

C6 (Drochia), Corneliu Padnevici (PD) - numărul de voturi 10396

Corneliu Padnevici este deputat din 2014. Acesta face parte din Comisia juridică numiri și imunități. Campania sa la Drochia a fost una activă, acesta a intrat în gura presei când s-a filmat tăind panglica unui drum renovat în satul Sofia: „Pentru drumuri, pentru drumuri mulțumim frumos”. Un copil dintr-un sat din Drochia, impus să-i mulțumească unui deputat PD.

C8 (Florești) Eugeniu Nichiforciuc (PD) - număr de voturi 12447

În 2011, a aderat la Partidul Democrat, iar după asta a devenit deputat. Firmele sale au început să câștige licitații la stat încă „din fașă”, la doar 3 luni de la creare. A fost criticat de Voronin că „umblă cu țuhalul” la Florești și face campanie.

C12 (Sîngerei) Gheorghe Brașovschi (PD) - număr de voturi 8768

Primar de Sângerei pentru două mandate consecutive, din 2003. Când la final de 2018 mai mulți deputați PD au fost numiți în alte funcții, Curtea Constituțională a validat mandatul lui Brașovschi. 

C13 (Rezina), Eleonora Graur (PD) - număr de voturi 12466

Eleonora Graur este președinta raionului Rezina și vicepreședinte PDM. Graur a fost vizată în anchete jurnalistice din presa locală și națională. La începutul anului 2018, ziarul regional „Cuvântul” a scris despre implicarea conducerii raionului Rezina în mușamalizarea unor lucrări de modernizare a unor instituții școlare din raion. Eleonora Graur a refuzat să comenteze faptele constatate de jurnaliști, făcând trimitere la „secretul comercial”.

C15 (Călărași), Nicolae Ciubuc (PDM) – număr de voturi 10549

Ciubuc a fost numit ministru al Agriculturii, iar anterior a fost director al Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA). Are o casă de lux la Durlești, despre care spunea e a cumnatului său și un BMW pe care-l justifica drept    al vecinului. Ulterior, în declarația sa de avere la câțiva ani distanță, casa era deja în proprietatea sa, la fel ca și BMW-ul.

C 16 (Ungheni), Ludmila Guzun (PDM) – număr de voturi 10 048

Din 2012, când i s-a propus funcția de șefă „Moldtelecom” Ungheni, a aderat la democrați. Potrivit portalului Moldova Curată, Ludmila Guzun a fost implicată într-un scandal legat de alegerea directorului spitalului raional Ungheni, fiind acuzată că ar fi favorizat un candidat PDM la această funcţie.

C 17 (Nisporeni), Vlad Plahotniuc (PDM) – număr de voturi 20 926

Liderul PD a câștigat detașat circumscripția. O vizită Agora la Grozești a arătat că liderul democraților este iubit în localitate. Campania sa în circumscripție a fost pregătită din timp. El și-a început promovarea la Nisporeni din mai 2018, de hramul localității. De asemenea, postul TV Canal 2, afiliat democraților, și-a deschis o redacție teritorială la Nisporeni tot anul trecut.

C 20 (Strășeni), Pavel Filip (PDM) – număr de voturi 13 047

Unicul care a putut face campanie fără a degreva din funcție, Filip a profitat la maxim de șansa de a se promova din fotoliul de premier. Din toamna lui 2018, anunțurile guvernamentale despre vizitele premierului la Strășeni s-au întețit, iar Agora le-a numărat aici.

C 34 (Anenii Noi), Alexandru Jizdan (PDM) - număr de voturi 12123

Alexandru Jizdan are o carieră de peste 20 de ani în structurile de forță. În 2015, RISE Moldova scria că Jizdan a fost suspectat că ar fi interzis comisarului din Fălești să raporteze deja celebrul incident din Pădurea Domnească. 

A devenit ministru în 2016. În octombrie 2018 a declarat că nu e membru de partid. „Eu nu primesc indicații, pe cine să închid și pe cine să deschid”.

C 35 (Căușeni), Grigore Repeșciuc (PDM) - număr de voturi 10054

Este primar al orașului Căușeni din anul 2011, exercitând această funcție pe durata a două mandate. A candidat inițial independent, dar s-a înscris în iunie 2014 în Partidul Democrat. La ultimele alegeri s-a promovat în campanie alături de soție, cu sloganul: „Alege familia Repeșciuc”. În luna iulie 2018 Grigore Repeșciuc și-a angajat ginerele la Primărie, în calitate de șofer, lucru ce contravine legii.

C 38 (Hâncești), Alexandru Botnari (PDM) - număr de voturi 11160

Alexandru Botnari este primar al municipiului Hâncești din 2003 și vicepreședinte al Partidului Democrat. Între 2003 și 2009, a fost candidat independent, după care a aderat la Partidul Democrat, formațiune politică pe care o reprezintă în prezent. Botnari are contracte de milioane cu statul, casă luxoasă și apartament și a numit în oraș o stradă cu numele soacrei.

C 39 (Sărata Galbenă), Ghenadie Buza (PDM) - număr de voturi  9550 

Președinte de raion și medic-chirurg de profesie. Contracandidatul său, Grigore Cobzac, l-a acuzat pe pe Buza că participa la o schemă de racolare în PDM a primarilor din raion.

C 40 (Cimișlia), Dumitru Diacov (PDM)  - număr de voturi 6634 

A fost și președinte și vicepreședinte al Parlamentului, fiind în Legislativ din 1994. În 2000 Diacov devine președintele proaspătului partid PDM. Diacov s-a lansat în alegeri cu sloganul „Deputat de nădejde”. „Pe Diacov deja trebuie să-l trimiteți la odihna binemeritată. El mai mult încurcă în Parlament decât ajută și nu numai în Parlament”, spunea liderul PCRM, Vladimir Voronin.

C 41 (Leova), Efrosina Grețu (PDM)  - număr de voturi 6820 

Grețu a renunțat la mandatul de deputat în aprilie 2015, preferând „să se dedice activității în calitate de consilier raional”. Totuși, la alegerile locale ce au urmat în vară, Grețu nu a fost aleasă în funcție. Este pensionară și nu a indicat nici un venit de la locul de muncă, dar trăiește din activități didactice și training-uri.

C 42 (Cantemir), Elena Bacalu (PDM)  - număr de voturi 8335 

A ajuns pe lista PDM după ce a fost a 25-a pe lista democraților pentru alegerile din 2014. A venit în Parlament după ce Plahotniuc și-a depus mandatul pe 30 iulie 2015. Anterior a fost vicepreședintă a raionului Cahul, fiind responsabilă de domeniul social. Elena Bacalu se numără printre cei 74 de deputați, care au votat schimbarea sistemului electoral.Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Un cetățean leton, căutate de Interpol, reținut la punctul de trecere a frontierei Palanca

Un cetățean leton, căutate de Interpol, reținut la punctul de trecere a frontierei Palanca

Statele lumii au adoptat o Declarație istorică prin care declară cultura ca fiind un „bun public global”. Ce prevede aceasta

Statele lumii au adoptat o Declarație istorică prin care declară cultura ca fiind un „bun public global”. Ce prevede aceasta

Selecționata IGSU s-a clasat pe locul IV în cadrul competițiilor internaționale la sportul aplicativ al salvatorilor și pompierilor Cupa „Odesos” 2022 (FOTO)

Selecționata IGSU s-a clasat pe locul IV în cadrul competițiilor internaționale la sportul aplicativ al salvatorilor și pompierilor Cupa „Odesos” 2022 (FOTO)

Advertoriale
Fiecare al treilea vizitator al sărbătorii Ziua Națională a Vinului a interacționat cu ediția specială AnimAliens Wines - Carla's Dreams

Fiecare al treilea vizitator al sărbătorii Ziua Națională a Vinului a interacționat cu ediția specială AnimAliens Wines - Carla's Dreams

Primul Forum pentru Responsabilizare Socială în Sănătate: Cum să fii tratat mai bine în instituțiile medicale?

Primul Forum pentru Responsabilizare Socială în Sănătate: Cum să fii tratat mai bine în instituțiile medicale?

„Bucură-te de moment. Noi ne ocupăm de restul”. De Ziua Internațională a Cafelei, Julius Meinl plantează arbori în numele partenerilor

„Bucură-te de moment. Noi ne ocupăm de restul”. De Ziua Internațională a Cafelei, Julius Meinl plantează arbori în numele partenerilor

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
  DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Cum arată cererea, prin care cetățenii vor solicita compensații pentru achitarea facturii la energie și ce date trebuie introduse (DOC)
 • 2
  Președinția reacționează la înregistrarea video în care ar apărea șefa statului, Maia Sandu: „O manipulare de tip deepfake”
 • 3
  Premierul României: Putem să dăm Republicii Moldova până la cinci milioane metri cubi de gaz pe zi, dar nu mai mult
 • 4
  Jumătate din bărbații mobilizați într-o regiune din Rusia au fost trimiși acasă, iar comisarul-șef, dat afară
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.