PDM + PSRM sau ACUM + PDM? Posibile scenarii de alianță în viitorul Parlament (GRAFIC)

PDM + PSRM sau ACUM + PDM? Posibile scenarii de alianță în viitorul Parlament (GRAFIC)

În urma scrutinului parlamentar din 24 februarie 2019, niciun concurent electoral nu a reușit să obțină majoritatea voturilor alegătorilor. Datele preliminare oferite de Comisia Electorală Centrală arată că pe circumscripția națională cele mai multe voturi le-a obținut Partidul Socialiștilor, urmat de Blocul ACUM, Partidul Democrat și Partidul Șor. Pe circumscripțiile uninominale cei mai mulți câștigători sunt însă din rândul candidaților democrați, urmați de socialiști și cei din Blocul ACUM. La fel, pe uninominal în Legislativ ajung și doi candidați de la Partidul Șor, dar și 3 candidați independenți. Ma jos vă prezentăm posibilele coaliții care ar putea fi formate în Parlament, ținând cont de calcule matematice, dar și de anumite declarații politice făcute până acum de liderii formațiunilor. 

Alianța PSRM - PDM

Un prim scenariu matematic este o alianță dintre socialiști și democrați. Cele două formațiuni ar aduna împreună 65 de mandate și ar avea o majoritate constituțională.

Publicitate
...

La nivel politic, posibilitatea formării unei astfel de alianțe rămâne deocamdată incertă.

Aseară, imediat după închiderea secțiilor de vot din țară, președintele PDM, Vlad Plahotniuc, a dat de înțeles că s-ar putea așeza la masa negocierilor cu oricine. „Nu suntem supărați pe nimeni, nu avem politicieni cu care nu vrem să discutăm”, a spus acesta. În același timp, anterior, vicepreședintele PDM Andrian Candu spunea că democrații nu văd o alianță cu PSRM.

În timpul dezbaterilor electorale, întrebat ce ar alege formațiunea sa - între o alianță cu socialiștii și alegeri anticipate - vicepreședintele PDM Vlad Cebotari a declarat zâmbind: „Haideți să așteptăm rezultatele alegerilor.”

Alianța PDM - ACUM

O majoritate parlamentară democrații ar putea-o forma și alături de Blocul electoral ACUM, cel puțin din punct de vedere matematic. Cele două entități ar aduna împreună 57 de mandate. Iar dacă li s-ar alătura și cei de la Partidul Șor și candidații independenți ar aduna împreună și numărul necesar pentru o majoritate constituțională.

...

La nivel politic, însă, formarea unei astfel de alianțe pare a fi imposibilă. Chiar dacă liderul PDM a declarat aseară că nu e supărat pe nimeni și e gata de negocieri cu oricare viitor deputat sau partid, trebuie menționat că toți candidații Blocului ACUM au semnat, cu doar două zile înainte de alegeri, un angajament public prin care declară că, după alegerile parlamentare din 24 februarie curent, nu vor face niciun fel de coaliție cu Partidul Socialiștilor, Partidul Democrat sau Partidul Șor.

Alegeri anticipate

O a treia posibilă majoritate matematică ar putea-o forma PSRM și Blocul ACUM - 60 de mandate. Crearea unei astfel de coaliții este însă imposibilă ținând cont de viziunile politice ale celor două formațiuni. Alte alianțe, cum ar fi: PDM + P. Șor + independenți (41) sau PSRM + P. Șor + independenți (44) nu ar reuși să formeze o majoritate parlamentară. Astfel, un al treilea scenariu posibil ar fi imposibilitatea formării unui guvern și deci declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

Să nu uităm însă că în Parlament Blocul electoral ACUM s-ar putea diviza în fracțiuni diferite ale PAS și PPDA, ceea ce ar putea influența inclusiv asupra calculelor matematice.

Guvern minoritar

Din potențialele scenarii de alianță nu excludem nici o guvernare minoritară asumată de PDM, dacă e să ținem cont de declarațiile anterioare făcute în timpul campaniei electorală. Rămâne de văzut cum s-ar putea realiza acest lucru.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal