Oameni de afaceri, foști consilieri locali, dar și demnitari de stat. Cine sunt viitori deputați în Parlament din partea PSRM și ce activități au în afara scenei politice

Oameni de afaceri, foști consilieri locali, dar și demnitari de stat. Cine sunt viitori deputați în Parlament din partea PSRM și ce activități au în afara scenei politice

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a ieșit învingător în 16 circumscripții uninominale. Candidații lor au câștigat, detașat pe alocuri, față de reprezentanții altor formațiuni politice. Printre garnitura cu care intră socialiștii în Legislativ se numără conducători de afaceri, foști inspectori ai Poliției de Frontieră dar și fețe mai vechi, care s-au făcut deja remarcate în cadrul ședințelor Parlamentului prin vorbe de duh, hărți rupte sau pumni aruncați la stânga și la dreapta.

Zinainda Greceanîi


În c.1, Briceni, a ieșit învingătoare socialista Zinaida Greceanîi . Anterior aceasta a fost prim-ministru, numită în anul 2007. Doi ani mai târziu, a fost propusă de PCRM pentru funcția de președinte al țării. Fiind votată de 60 de deputați, aceasta nu a întrunit numărul necesar de sufragii pentru a ocupa funcția. În anul 2015 a candidat pentru șefia capitalei, dar a pierdut bătălia în fața lui Dorin Chirtoacă. 


Irina Lozovan


Învingătoare în c.2, Ocnița, este Irina Lozovan. Aceasta  a activat în calitate de consilier raional în cadrul Consiliul raional Ocnița, dar și consilier orăşenesc Otaci în cadrul Primăriei orașului Otaci. S-a născut la data de 27 decembrie 1983 în satul Lipcani, raionul Briceni. Timp de 10 ani, a activat în calitate de inspector în cadrul Poliției de Frontieră în Lipcani.

Alla Pilipețcaia


Alla Pilipeţcaia a activat în calitate de consilieră din partea PSRM în consiliul raional Soroca și a fost lideră a organizației teritoriale a PSRM. Totodată, este directoare a SRL „Debut-Sor”, companie specializiată în vânzarea produselor din carne, care a obținut mai multe contracte pe bani publici. În ultimii ani a făcut agitație activă pentru socialiști și a vărsat bani grei în conturile formațiunii.

Alexandr Usatîi


Alexandr Usatîi a participat în luna mai a anului trecut în cursa electorală pentru șefia capitalei de nord. El a acumulat doar 19,17% din sufragii. Timp de 30 de ani a ocupat funcția de director la Școala nr. 12 din Bălți. În perioada 2007–2015, Usatîi a fost viceprimar al oraşului Bălţi, apoi consilier municipal. Până în anul 2015 el a reprezentat PCRM în consiliul municipal Bălți. Ulterior, a fost demis din funcția de viceprimar cu votul majorității consilierilor comunişti din cauza că nu ar fi pregătit suficient de bine acţiunile de consemnare a „eliberării oraşului de ocupanţii fascişti”.În 2016, la alegerile prezidențiale, Usatîi l-a susținut pe Igor Dodon cu o donație de 32.000 de lei.

Alexandr Nesterovschi


Alexandr Nesterovschi are 37 de ani și a activat în calitate de prim-secretar al organizaţiei comsomoliste Bălţi. Totodată, el a fost consilier comunist în Consiliul Municipal Bălţi din  2007 până în 2011. În luna noiembrie 2011, a părăsit PCRM și a aderat la „grupul Dodon”. În 2012, Nesterovschi a devenit preşedintele fundaţiei „Soluţia”, filiala Bălţi. În 2013, a revenit în funcția de consilier în Consiliul Municipal Bălți pe listele PSRM, iar în  2014 a fost ales deputat PSRM.

Oleg Savva


Oleg Savva este deputat pe listele PSRM din 2014. Înainte de a ajunge în Parlament a activat în calitate de jurist, președinte al Organizației Teritoriale a PSRM, președinte al Uniunii Veteranilor Războiului din Afganistan din Fălești, iar în anii 90 a lucrat în calitate de controlor la primăria orașului Fălești.

Oleg Lipskii


Oleg Lipskii are 58 de ani și este membru al Partidului Socialiștilor de la fondarea formațiunii. Din anul 2015 este și președinte al Organizației teritoriale Chișinău a PSRM. Înainte de a deveni deputat a activat în calitate de director la câteva companii din sfera transporturilor auto.

Vasile Bolea


Vasile Bolea are 36 de ani și din anula 2014 este deputat ales pe lista Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. În precedentul Legislativ Bolea a făcut  parte din Comisia juridică, numiri și imunități și este secretar general al fracțiunii PSRM în Parlament. Înainte de a se implica în politică, Vasile Bolea a fost rugbist de performanță. În 2013 a candidat la funcția de președinte al Federației Moldovenești de Rugby, dar n-a fost admis în concurs pe motiv că nu a plătit cotizațiile de membru timp de câțiva ani. 

Vlad Bătrîncea


De tânăr în politică, mai întâi în garda tânără a PCRM, apoi la socialiști. Din 2014 deputat PSRM. În campania electorală spus că primul lucru pe care îl va face în noul parlament, va propune spre adoptare un proiect de lege care va prevedea că dacă un deputat părăsește fracțiunea pe listele căreia a fost ales, acesta va fi privat de mandatul de parlamentar.A fost acuzat la mai multe canale și site-uri din holdingul democrat că banii pentru participarea la manifestații sau pentru campanii electorale membrilor din Garda Tânără au ajuns în buzunarul lui. Bătrîncea a negat pe Facebook acuzațiile și a spus că niciodată n-a luat de la nimeni niciun ban.

Adrian Lebedinschi

Fratele consilierului prezidențial, Maxim Lebedinschi.  A reușit să ajungă în fracțiune după ce Ion Ceban a renunțat la fotoliul de deputat în favoarea celui de consilier, în 2015.Unul dintre cei șase socialiști din parlament care are cetățenie română. A spus la dezbateri că ar renunța, dar e prea multă alergătură pentru acest proces.Propune dezvoltarea zonei industriale a orașului în favoarea celei istorice, dar și restaurarea monumentelor istorice din centrul vechi. Candidatul socialist spune că pentru aceasta e necesar să fie aduși specialiști din Uniunea Europeană și din Federația Rusă, dar să fie pregătiți și specialiști în restaurarea monumentelor în instituțiile de învățământ din țară.

Grigore NovacÎn anul 2016 Grigore Novac a sărit cu pumnii la liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu. Acesta apăra de la tribună proiectul ce urma să îi ofere primarului general competenţe sporite.  Novac nu a fost sancționat, motivul fiind lipsa Codului de etică din Parlament. Un an mai târziu, în luna aprilie, Grigore Novac, și-a numit colegii din Parlament, într-o postare pe Facebook, „mecegai”, iar ulterior și ”kazioli”.

Alexandru Suhodolski


 Lider al Organizaţiei teritoriale a PSRM din Găgăuzia, este licențiat în drept. Între 2011 și 2014 a activat în cadrul SRL Gagauz-Gaz, filiala Comrat-Gaz. A fost lider al Asociației Obștești „Tineretul Găgăuziei”. Din 2015 până în 2017 a fost viceprimar al municipiului Comrat, iar din ianuarie 2017 este vicepreședinte al Adunării Populare din Găgăuzia.

Alexandru Jolnaci


Alexandru Jolnaci are 59 de ani și a activat în calitate de consilier raional în Ștefan-Vodă, anterior fiind om de afaceri. El a aderat la PSRM în 2014. Este președintele Organizației teritoriale din Ștefan Vodă, dar și membru al Consiliului Republican al PSRM. De-a lungul activității, a ocupat mai multe funcții. Din 1975 până în 1977 a fost responsabil de exploatarea drumurilor. Ulterior, în perioada, 1979-1982 a lucrat la Parcul de Autobuze din Tiraspol, iar din 1982 până în 2000 – în Parcul de Autobuze din Chișinău. Din 2000  până în prezent activează în calitate de antreprenor privat.

Chiril Tatarlî


Chiril Tatarlî a fost ales președinte al raionului pe 24 august 2015, la mai mult de două luni de la alegerile locale generale, care au avut loc pe 14 iunie. Tatarlî a fost votat de cei 10 consilieri ai Partidului Socialiștilor, dar și de cei șase reprezentanți ai Partidului Nostru, condus la nivel de țară de Renato Usatîi. 

Fiodor Gagauz


Din decembrie 1999 acesta deţine funcția de președinte al Mișcării Obștești „Edinaia Gagauzia” / „Găgăuzia Unită” și, concomitent, din 1999–2002, cea de șef al Direcției Afacerilor Interne a autonomiei găgăuze. Deși Mișcarea „Edinaia Gagauzia” / „Găgăuzia Unită” este una obștească, aceasta a fost implicată în decursul mai multor ani în acțiuni politice. 

Gheorghe Para


Gheorghii Para deține funcția de președinte al Sindicatului Constructorilor din Sankt-Petersburg din Federația Rusă.  A absolvit Institutul de Cultură Fizică „П.Ф. Лесгафта” din Sankt-Petersburg, iar în 2006 – Institutul de Stat pentru Servicii și Economie din același oraș.În 1989 a fost ales președinte al comitetului sindical de construcții nr.18 din Sankt-Petersburg. Din luna februarie 2000 a ocupat funcția de vicepreședinte și din aprilie 2001 de președinte al Organizației Sindical-Teritoriale din Sankt Petersburg și regiunea Leningrad. Deține titlul de constructor de onoare al Rusiei și veteran al muncii.


Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
ASD a inspectat drumul de acces spre podul transfrontalier Leova - Bumbăta se află în reprație

ASD a inspectat drumul de acces spre podul transfrontalier Leova - Bumbăta se află în reprație

Ministerul Apărării dezminte: În R. Moldova NU va fi anunțată mobilizarea militară generală

Ministerul Apărării dezminte: În R. Moldova NU va fi anunțată mobilizarea militară generală

Termoelectrică anunță negocieri pentru achiziționarea a 154 de mii de tone de păcură

Termoelectrică anunță negocieri pentru achiziționarea a 154 de mii de tone de păcură

Advertoriale
Primul Forum pentru Responsabilizare Socială în Sănătate: Cum să fii tratat mai bine în instituțiile medicale?

Primul Forum pentru Responsabilizare Socială în Sănătate: Cum să fii tratat mai bine în instituțiile medicale?

„Bucură-te de moment. Noi ne ocupăm de restul”. De Ziua Internațională a Cafelei, Julius Meinl plantează arbori în numele partenerilor

„Bucură-te de moment. Noi ne ocupăm de restul”. De Ziua Internațională a Cafelei, Julius Meinl plantează arbori în numele partenerilor

Servicii de recrutare cu garanție de la DAD Human Capital

Servicii de recrutare cu garanție de la DAD Human Capital

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
  DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Partidul Șor reia protestele în centrul Chișinăului. Cu muzică, scenă și pancarte, oamenii vin organizat din mai multe raioane (LIVE)
 • 2
  Poliția a sesizat Procuratura Generală. Șeful IGP: Primăria Chișinău și-ar fi neglijat obligațiile la protestele organizate de Partidul Șor (VIDEO)
 • 3
  Grav accident pe traseul Chișinău-Leușeni: Două persoane au decedat
 • 4
  Volodimir Zelenski: Orașul Liman a fost total eliberat (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.