CEC a comunicat luni, în cadrul unui briefing de presă, bilanțul preliminar privind totalizarea rezultatelor alegerilor parlamentare și ale referendumului republican consultativ din 24 februarie 2019. Președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a declarat cu acea ocazie că referendumul privind reducerea numărului de parlamentari poate fi considerat validat. "Comisia declară valabil acest exercițiu, dat fiind faptul că la el au participat mai mult de 1/3 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale, iar această cifră reprezintă circa 39 la sută dintre alegătorii prezenți la urne", a declarat Russu.
Aceeași informație s-a regăsit ulterior și în comunicatul CEC.

Dar aritmetica electorală contrazice această afirmație a CEC.
Potrivit datelor furnizate, la urne s-au prezentat ieri 1.453.013 alegători, ceea ce reprezintă 49,22% din numărul total de alegători incluși pe listele electorale. Pentru ca referendumul să fie declarat valabil este necesară participarea a cel puțin 1/3 din alegătorii înscriși în listele electorale (adică 934.049 persoane).
Un calcul simplu ne arată că, dacă ar fi fost să dăm crezare afirmațiilor CEC cu referire la cele 39 de procente, la referendum ar fi participat doar 566.675 de persoane, mult sub numărul necesar pentru validarea acestuia.
AGORA a contactat CEC pentru a lămuri întrebarea: câte persoane au participat la referendum și dacă acesta a fost într-adevăr validat. La sesizarea noastră, CEC și-a verificat și revizuit declarațiile, arătând că numărul de referință nu este cel al alegătorilor prezenți la urne, ci cel al alegătorilor așteptați la urne (adică 2.802.148). Ulterior, CEC a făcut necesarele modificări și în comunicarea sa oficială.

Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.