
Primele concluzii ale OSCE și PE: Transport organizat de alegători, confuzie din cauza referendumului și o reprezentare joasă a femeilor
Organizațiile internaționale au enunțat, în această după-amiază, primele concluzii cu privire la alegerile parlamentare de duminică. Experții au confirmat transportarea masivă a alegătorilor din Transnistria și au observat că femeile vor fi puțin reprezentate în Parlament, în pofida cotei de 40% din lista de partid. Pe final, reprezentanta Parlamentului European a notat că „Ceea ce se va întâmpla în următoarele luni în Moldova va determina relația noastră din viitor”.
・
Experții au concluzionat că, în pofida cotei obligatorii de 40% de femei pe listele partidelor, „buna intenție a legii nu a fost implementată în realitate”. „Puține femei au fost în locuri de frunte la partid. Respectiv, cu tristețe remarcăm că femeile vor fi extrem de slab reprezentate în viitorul Parlament și despre ce reprezentativitate putem vorbi când Parlamentul nu reflectă societatea?”, s-a întrebat Kari Henriksen, OSCE.
Rebecca Harms, Parlamentul European, a amintit repetat despre adoptarea sistemului mixt în pofida opiniilor comunității internaționale. „Delegația noastră a monitorizat alegerile de la Chișinău, Anenii Noi, Comrat și Dubăsari. Am observat transportarea organizată masivă a alegătorilor din Transnistria. Aceste lucruri s-au întâmplat în paralel cu interdicția diasporei de a vota în baza pașapoartelor expirate, decizie luată cu șase săptămâni înainte de alegeri. Ne pare rău că alegerile au avut loc pe fundalul încrederii scăzute a oamenilor în instituțiile statului. Cerem partidelor să pună în capul mesei interesele țării, e unica metodă de a reclădi încrederea poporului. Ceea ce se va întâmpla în următoarele luni aici va determina relația noastră din viitor”, a spus Harms.
Șeful misiunii de observare OSCE, Matyas Eorsi a punctat că schimbarea sistemului electoral și alegerile desfășurate în aceeași zi cu referendumul „mai mult i-a încurcat pe cetățeni decât i-a ajutat”. „Alegerile de ieri au oferit un fundament pentru refacerea încrederii. E o oportunitate care trebuie să meargă mână în mână cu responsabilitatea”, a spus Eorsi.
Observatorii au comentat și rugămintea blocului ACUM de a nu recunoaște alegerile drept libere și corecte. „Am auzit aceste declarații și este important de subliniat că nu este responsabilitatea noastră să declarăm alegerile drept legitime. Noi suntem aici pentru a observa și a raporta, dar legitimarea nu este treaba noastră”, a mai spus Eorsi.