Potrivit expertului în drept constituțional Nicolae Osmochescu, dacă alegerile și mandatul de deputat al lui Ilan Șor vor fi validate, acesta nu va putea fi judecat sau cercetat penal fără acordul Parlamentului. Asta în condițiile în care dosarul de judecată în care este cercetat Ilan Șor a fost transferat spre examinare la Curtea de Apel Cahul, unde ședințele de judecată în acest caz au fost amânate de mai multe ori, inclusiv pentru a permite candidatului să își desfășoare campania electorală.Totodată, o hotărâre din 2015 a Curții Constituționale stabilește că, în cazul persoanei care a fost deja trimisă în judecată pentru o infracțiune înainte de ziua alegerii sale în Parlament, procedura continuă ca pentru fiecare cetățean, fără a fi necesară ridicarea imunității.
UPDATE 13.50 „Dacă persoana a fost deja „trimisă în judecată” pentru o infracţiune penală înainte de ziua alegerii sale, procedura continuă ca pentru fiecare cetăţean, fără a fi necesară ridicarea imunităţii” - este una dintre concluziile Curții Constituționale, emisă într-o hotărâre din 20 ianuarie 2015.
„În ceea ce priveşte procedurile demarate înainte de dobândirea mandatului, acestea continuă în condiţiile legii generale, dacă o anumită etapă a procedurii a fost atinsă”, se mai arată în hotărârea Curții.
Totodată, în aceeași hotărâre se arată că „Parlamentul doar poate suspenda cursul justiţiei, fără a interveni sau a participa la acesta”.
Știrea inițială:
„Din momentul când este validat mandatul, el se bucură de imunitate parlamentară și atât. El nu poate fi judecat, cercetat penal fără acordul Parlamentului, care are o procedură foarte strictă. Se cere solicitarea procurorului general de ridicare a imunității de parlamentar. Solicitarea se examinează inițial în Comisia juridică numiri, imunități a Parlamentului. Comisia dă un aviz fie pozitiv, fie negativ. După asta, se propune examinarea în ședința Parlamentului și se votează în ședința plenară. La toate etapele, deputatul are dreptul său de cetățean, în afară de dreptul de deputat, să prezinte materiale, să se apere etc. Aici e tot foarte clar”, ne-a declarat Nicolae Osmochescu.
Expertul face trimitere la Constituție, care prevede că deputatul se bucură de imunitate parlamentară, dar și la legea cu privire la statutul deputatului. „Deputatul se bucură de imunitate parlamentară și nu poate fi supus la niciun fel de proceduri judiciare sau de anchetare fără acordul expres de ridicare a imunității parlamentare, votată de către Parlament. Aici nu pot fi alte interpretări sau speculații”, ne-a spus doctorul în drept.
Contactat de Pro TV, avocatul lui Șor, Denis Ulanov, a declarat că mandatul de deputat pe care ar putea să-l obțină clientul său nu va influența mersul dosarului și că acesta se va prezenta la toate ședințele de judecată.
Potrivit Constituției, „deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa”.
În același timp, legea despre statutul deputatului în Parlament dedică un capitol aparte legat de imunitatea deputatului și ce presupune aceasta. Cu toate acestea, nu există o formulare expresă despre ce se întâmplă cu un dosar penal deschis înainte ca inculpatul să ajungă deputat.
La 20 februarie curent, o ședință de judecată în „dosarul Șor”, care urma să aibă loc la Curtea de Apel Cahul, a fost amânată, după ce jurnaliștilor li s-a spus că ora ședinței e „informație confidențială”.
Primarul degrevat de Orhei, Ilan Șor, este condamnat la 7 ani și jumatate de închisoare de prima instanță, în dosarul fraudelor de la Banca de Economii. Acest lucru nu l-a împiedicat să obțină certificatul de integritate de la Autoritatea Națională de Integritate, care i-a deschis calea pentru a candida la alegerile parlamentare din 24 februarie.
Datele oficiale ale Comisiei Electorale Centrale arată că Partidul „Șor”, condus de primarul de Orhei, a acces în Legislativul de la Chișinău cu un scor electoral de peste 8%, transformat în șapte mandate de deputat dintre care două au fost obținute în circumscripții uninominale (Ilan Șor și Marina Tauber).
Vezi și aceste știri

Litvinenco, despre scoaterea în afara legii a Partidului Șor: Nu constituie un precedent periculos

Președintele ales al Cehiei a avut o primă discuție cu președinta Taiwanului. Gestul ar putea provoca furia Chinei

Șef din cadrul Inspectoratului General al Poliției, în vizorul inspectorilor ANI. Ce au depistat (DOC)
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
