Pentru comparație, în turul al doilea al scrutinului prezidențial din 13 noiembrie 2016, circa 15.000 de transnistreni votaseră până la ora 19:00 (cu două ore înainte de închiderea secțiilor de votare), pentru alegerea președintelui Republicii Moldova.

Mii de alegători, transportați cu autocarele

La scrutinul prezidențial din 2016 a fost observat în premieră fenomenul transportării organizate a mii de alegători din regiunea transnistreană în secțiile de votare din dreapta Nistrului.

Transportarea transnistrenilor la secțiile de votare aflate pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale moldovenești s-a repetat și la scrutinul de duminică, dar în proporții mai mari.

Dis-de-dimineață, zeci de autocare cu alegători din Transnistria au fost aduse la Rezina, Șoldănești și Căușeni. Aglomerația de la unele secții de votare a dus la îmbrânceli și certuri între oameni, unii sărind balustrade sau chiar intrând pe fereastră în secția de votare.

Citește și: Primele concluzii ale OSCE și PE: Transport organizat de alegători, confuzie din cauza referendumului și o reprezentare joasă a femeilor

Observatorii internaționali confirmă transportarea organizată a alegătorilor

Printre abaterile înregistrate în ziua alegerilor semnalate de organizațiile internaționale se numără și transportarea masivă a alegătorilor din Transnistria.

Delegația noastră a monitorizat alegerile de la Chișinău, Anenii Noi, Comrat și Dubăsari. Am observat transportarea organizată masivă a alegătorilor din Transnistria. Aceste lucruri s-au întâmplat în paralel cu interdicția diasporei de a vota în baza pașapoartelor expirate, decizie luată cu șase săptămâni înainte de alegeri”, a declarat eurodeputatul Rebecca Harms.

Vezi și: Bilanțul poliției: Zece cazuri de transport ilicit de alegători, corupere pentru voturi și corturi în fața secțiilor. „Ne documentăm și acumulăm probe”

Rată de participare peste medie în raioanele învecinate cu Transnistria

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC), în raioanele învecinate cu regiunea transnistreană s-au înregistrat printre cele mai mari rate de participare la alegeri pe circumscripția națională. În raionul Șoldănești, de exemplu, rata de participare a fost de 51,48%, iar în raionul Rezina - 50,91%.

Citește și: Ce spune CEC despre transportarea organizată a alegătorilor din Transnistria

La alegerile parlamementare din 24 februarie au participat peste un milion și 453 de mii de alegători. Rata de participare la scrutin a fost de 49,22%, dintre care 53,18% au fost femei.

„Autoritățile” de la Tiraspol neagă implicarea

Așa-numitele autorități din stânga Nistrului au comentat situația legată de transportarea organizată a alegătorilor din regiunea transnistreană. Vice-președintele așa-zisului Legislativ de la Tiraspol, Galina Antiufeeva, a declarat pentru agenția Tass că „Transnistria îşi are parlamentul său”.

Nu participăm oficial la alegerile din Republica Moldova vecină, nu am deschis secții de votare pe teritoriul nostru, dar avem cetățeni care au pașapoarte moldovenești și au dreptul de a alege parlamentul unei țări vecie. Am dat dovadă de respect faţă de solicitarea conducerii moldoveneşti de a nu-i împiedica să participe la votare. În ceea ce privește acuzațiile de fraudă din partea unor partide moldovenești, autoritățile transnistrene nu au nici o atribuţie la această situaţie", a spus ea.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!