„PCRM nu recunoaște legalitatea acestui scrutin. Falsificarea și toate aceste încălcări care au fost comise sunt în șir. Ele nu au început pe 24 februarie, pe 24 februarie ele s-au terminat. Ele au început în vara anului trecut, dacă nu mai devreme, cu diferite modificări ale legislației. Sistemul mixt, care a fost votat de democrați și de socialiști… Au adus un dezastru și au hămesit toată lumea până în ultima zi. Eram în ziua de 24 februarie și oamenii tot umblau și ne întrebau ce înseamnă sistemul mix și ce trebuie să facem noi”, a declarat Vladimir Voronin.


Comunistul a menționat și faptul că referendumul republican consultativ nu trebuia să se desfășoare în ziua alegerilor parlamentare. „Dacă ar fi o Curte Constituțională normală, cinstită, și nu coruptă, cum este fiecare din ei, acești cinci bravi membri, ei trebuiau să anuleze această decizie de a petrece referendum, bazându-se pe hotărârea lor din 2014, când ei au declarat, au spus în scris, că în ziua scrutinelor electorale nu se mai petrec alte măsuri, nici referendumuri, nici alte alegeri, nimic. Alegeri parlamentare și-i sfânt”, a spus președintele PCRM.

Potrivit datelor preliminare, la alegerile parlamentare din 24 februarie, comuniștii s-au plasat pe locul cinci în circumscripția națională, cu 3,75% din numărul total de voturi exprimate. Este un rezultat insuficient pentru a ajunge în următorul Parlament, dat fiind pragul electoral de 6% pentru partidele politice. Nici candidații PCRM din circumscripții nu au reușit să iasă învingători. Începând cu 1998, Partidul Comuniștilor a fost reprezentat în Legislativ.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!