Alianță cu PDM sau PSRM?

Deși președintele PDM, Vlad Plahotniuc, a anunțat deja că este pregătit pentru negocieri cu oricine, Andrei Năstase a menționat că nu se va așeza la o masă cu democrații. „Este un partid oligarhic, controlat de mafie, nu este un partid în general. De când credeți că aș sta la masa de discuții cu un criminal? Având mandatul de la oameni să-i bag la pușcărie, m-aș așeza la masă cu Plahotniuc, Dodon și Șor? Cum s-ar uita oamenii la noi? Noi ne-am asumat un angajament și îl vom duce până la capăt”, a declarat acesta.

Întrebat dacă blocul ACUM și-ar putea revizui poziția la insistența partenerilor externi, Năstase a spus că deciziile nu se iau în afara țării. „Am certitudinea că europenii nu vor să stea la o masă cu Plahotniuc sau cu Șor, fiindcă s-ar discredita. Eu nu negociez principii, eu nu negociez valori. Pur și simplu nu putem să vorbim despre negocieri, despre compromisuri, în condițiile în care interlocutorii noștri sunt Plahotniuc, Șor. Avem o responsabilitate aparte cu care trebuie să tratăm acest mandat dat de oameni”, a adăugat el.

Întrebat despre o eventuală coaliție cu socialiștii, Andrei Năstase a respins și acest scenariu. „Pe data de 21 februarie am spus că nu vom face alianță cu partidele anti-proeuropene. Noi avem un angajament public făcut față de oameni”, a menționat acesta.

În opoziție sau... la guvernare

Deși datele preliminare arată că blocul ACUM urmează să aibă 26 de mandate în următorul Parlament, Andrei Năstase nu exclude ideea de a ajunge și la guvernare. „Mergem să vedem ce se întâmplă cu circumscripțiile, de ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat. Nu uitați că Plahotniuc are la mână justiția și s-ar putea ca o parte din mandatele noastre să nu fie validate. Dacă vom ajunge să facem opoziție, vom face opoziție cum n-a mai văzut în RM. Mandatul pe care ni l-au dat oamenii este atât de puternic, că oamenii ne-au dat dreptul să fim la guvernare. Avem un președinte cum avem, avem un Parlament cu o anumită configurație și se complică această ecuație a noastră de a veni imediat la putere, dar nu o vom exclude. Noi am câștigat aceste alegeri. Suntem îndreptățiți să propunem un Guvern. Putem avea propunerea pentru un prim-ministru. Cert este că, fie la guvernare, fie în opoziție, vom face tot ce e posibil pentru oameni”, a declarat co-președintele blocului ACUM.

Cât ține de organizarea alegerilor anticipate, Andrei Năstase a menționat că aceasta nu este „prima opțiune, mai ales în condițiile acestui sistem electoral”.

Vezi și: Ai votat? Acum cunoaște-i la față pe cei care ne vor reprezenta în următorii patru ani în Parlament (FOTO)

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!