Citește și: Prima ședința a noului Parlament va avea loc în mai puțin de două săptămâni. Primele decizii care urmează a fi luate

Fracţiunile parlamentare funcționează după regulamente proprii și sunt alcătuite din cel puţin 5 deputaţi aleşi pe listele concurenţilor electorali.

În același timp, deputaţii independenţi (în noul Parlament au fost aleși trei) se pot afilia altor fracţiuni parlamentare.

Odată constituite, fracţiunile parlamentare îşi aleg organele de conducere sau conducătorii.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, deputatul poate fi membru doar a unei fracţiuni. Acesta poate părăsi fracţiunea, dar și fracțiunea poate exclude membri din rândurile sale.

Deputatul care a părăsit fracţiunea sau a fost exclus din fracţiune poate, după o perioadă de 6 luni de la părăsirea fracţiunii sau de la excluderea sa din fracţiune, să se alăture la orice altă fracţiune.

Fracţiunilor parlamentare li se pun la dispoziţie încăperi pentru lucru, tehnică birotică, rechizite de birou şi li se acordă servicii necesare activităţii lor eficiente.

Preşedintele fracţiunii parlamentare este asistat de un cabinet propriu, care se formează ţinîndu-se cont de reprezentarea proporţională a fracţiunii în Parlament şi al cărui personal este angajat în temeiul încrederii personale acordate de preşedintele fracţiunii.

Citește și: 77 de asistenți de deputat, demiși în urma reformei Parlamentului

În urma alegerilor parlamentare desfășurate în baza sistemului electoral mixt, în Parlamentul au fost aleși 35 de deputați socialiști, 31 deputați democrați, 26 de parlamentari ai blocului „ACUM”, 7 deputați ai Partidului „Șor” și trei parlamentari independenți, aleși pe cele două circumscripții create pentru regiunea transnistreană și circumscripția Cahul.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!