Întrebată dacă va accepta invitația președintelui PDM, Vlad Plahotniuc, care a spus că e pregătit de negocieri, Maia Sandu a respins categoric această posibilitate. „O să-i spun să ridice mesajele noastre din campanie și până, că nu facem târg cu hoții. PSRM are mai multe mandate, trebuie să meargă la partenerii lor de-o viață, la PDM. Cei care au mai multe mandate merg la partenerii lor de pe locul doi. Așa cum au făcut parteneriat la schimbarea sistemului electoral, să-și asume acum consecințele abuzurilor. Să nu credeți că PDM o să vină la noi, care suntem niște trădători de patrie. Finul Candu cred că nu l-a informat pe Plahotniuc, nu i-a trimis raportul de la el din calculator, că suntem trădători de patrie, potrivit lor. Cel mai probabil o să-l ia pe Șor în căruța lor, probabil o să-l facă ministru al Finanțelor. El s-ar descurca cel mai bine”, a declarat președinta PAS.

Maia Sandu a mai admis că mai mulți candidați ai blocului ACUM, odată ajunși în Parlament, ar putea fi abordați de democrați pentru a trece în fracțiunea lor. „Dar oamenii noștri sunt rezistenți. Pe oamenii noștri s-au pus presiuni și până să ajungem aici. Eu am încredere în colegii noștri. Am demonstrat rezistență în toți acești oameni. Acesta e cel mai important test”, a declarat aceasta.

Vezi și: Andrei Năstase, despre o alianță cu PDM sau PSRM. „Perspectiva alegerilor anticipate nu este prima opțiune”

A vorbit și despre primele inițiative legislative pe care le va înainta blocul ACUM în viitorul Parlament. „Prima declarație cu care o să venim va fi declararea situației excepționale în domeniul juridic, prin declararea instituțiilor de drept în captivitate. Noi o să propunem proiectul de lege. Acesta va fi printre primele proiecte de lege. Sunt șase. Inclusiv abrogarea legii care prevede eliberarea cetățeniei în schimbul unei sume de bani. O să venim și cu propunerea de demitere a procurorului general și aducerea unui procuror european. Dacă mai sunt oameni cu responsabilitate în Parlament, o să le susțină. Și PSRM, și PDM, și Șor sunt clanuri de hoți. Dacă în rândul acestor partide se vor regăsi oameni care își doresc eliberarea statului din captivitate, asta o să arate experiența”, a menționat Maia Sandu.

Până atunci, co-președinta blocului ACUM a spus că se așteaptă la surprize. „Trebuie să vedem ce o să se întâmple cu validarea. Nu trebuie să excludem nicio surpriză, din moment ce se întâmplă diferite abuzuri. Mai plauzibil este scenariul în care anumite mandate nu vor fi validate sau vor fi tergiversate”,  a explicat Maia Sandu.

De menționat este că, deocamdată, Ilan Șor, PDM și PSRM, vizați în declarațiile președintei PAS, nu au venit cu o reacție la cele spuse.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!