„Noi nu recunoaștem aceste alegeri ca fiind libere și corecte. Vom merge la CC pentru a cere anularea alegerilor din cele două circumscripții din stânga Nistrului. Cei furați am fost noi, în primul rând. Avem și probe video. Am fost furați și până a început campania. Oamenii au fost forțați să ia decizia despre vot în baza falsurilor sau în baza pomenilor electorale”, a subliniat Sandu.
De menționat că. în primele concluzii enunțate de OSCE și PE după scrutinul din 24 februarie, experții au confirmat transportarea masivă a alegătorilor din Transnistria la secțiile de vot.
„Delegația noastră a monitorizat alegerile de la Chișinău, Anenii Noi, Comrat și Dubăsari. Am observat transportarea organizată masivă a alegătorilor din Transnistria. Aceste lucruri s-au întâmplat în paralel cu interdicția diasporei de a vota în baza pașapoartelor expirate, decizie luată cu șase săptămâni înainte de alegeri. Ne pare rău că alegerile au avut loc pe fundalul încrederii scăzute a oamenilor în instituțiile statului. Cerem partidelor să pună în capul mesei interesele țării, e unica metodă de a reclădi încrederea poporului. Ceea ce se va întâmpla în următoarele luni aici va determina relația noastră din viitor”, a subliniat Rebecca Harms, Parlamentul European.
Noul legislativ ales la 24 februarie curent va fi format din patru partide: Partidul Democrat (PDM), Partidul Socialiștilor (PSRM), blocul ACUM și Partidul Șor, dar și trei deputați independenți. Cele mai multe mandate au fost luate de PSRM. Socialiștii vor ocupa 35 de locuri în Parlament. Partidul Democrat este al doilea la număr pe criteriul numărului de mandate. Democrații vor avea în Legislativ 30 de deputați. Blocul ACUM accede în Parlament cu 26 de deputați. Cei mai puțini deputați în noua legislatură îi va avea Partidul Șor. În circumscripțiile uninominale aceștia au obținut 2 mandate, iar pe listă națională 5.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.